Logo woerdensecourant.nl


Foto: Liene Jouwsma

'Ik zet me altijd actief in'

Vorige week vond de collecte van het Prinses Beatrix Spierfonds plaats. Een bekende collectant in wijk Molenvliet is Kees Batelaan. Hij collecteert al 40 jaar in de straat Amsteloord en neemt soms een straat over. Batelaan: "Het is een gewoonte geworden, dus dan blijf je het doen."

Elke wijk heeft een coördinator die op zoek gaat naar collectanten voor het Spierfonds. "Eerst vroeg ze mijn vrouw. Zij heeft het een jaar gedaan en daarna heb ik het van haar overgenomen", aldus Batelaan. Van de coördinatrice heeft hij voor zijn inzet een mooie bos van 40 oranje rozen gekregen. "Ik heb nog nooit rozen gehad!"

"Sinds een jaar of zes ben ik ook collectant voor de Maag Lever Darm Stichting. Deze collecte is in juni, dus mooi gespreid."

Elke euro telt

"De Amsteloord is relatief klein; er zitten 58 huizen in mijn straatje", zegt Batelaan. "Als iemand niet thuis is, schrijf ik het huisnummer op. Later doe ik nog een rondje als ik weet dat ze geld geven. Voordat ik de collectebus inlever, fiets ik dan langs die huizen. Dat is toch weer een euro voor het goede doel. Wetenschappelijk onderzoek is razend duur en erg belangrijk."


Paar uur per jaar

"Ik liep een tijdje geleden een extra straat van zo'n 100 huizen. Ik doe dat erbij als ik zin en tijd heb. Als je een of twee straten loopt, neemt het helemaal niet zo'n groot tijdsbeslag in", benadrukt Batelaan. "Het grote voordeel is dat je het doet in de straat waar je woont. Zo ga je een half uur voor het avondeten langs en een halfuurtje daarna. Als het regent kan je snel even thuis schuilen."
"Je hebt vijf of zes dagen om te lopen en bent er in totaal een paar uur mee bezig. Sommigen beweren dat ze er geen tijd voor hebben, maar dat is onzin. Ik denk dan altijd: je deelt je agenda niet goed in. Ze kunnen beter zeggen dat ze er gewoon geen zin in hebben."

Contact met de buren

Het contact met de buurt is goed. Batelaan: "De beste tijd om te lopen is tijdens het avondeten. Soms roepen ze vanuit het raam naar beneden of ik later kan langskomen omdat ze bezig zijn de baby in bad te doen."
"Ik heb ook een buurman die altijd zegt: 'Bedankt dat je het doet Kees, want ik doe het niet.'
Als bij m'n laatste rondje iemand niet thuis is, doe ik een kaartje in de brievenbus. Ik zet altijd mijn naam erop en groet ze even, hopelijk geven ze alsnog wat."


Mooi resultaat

"Soms sta ik voor een huis te wachten en dan komt iemand naar mij toe", vertelt Batelaan. "Die persoon geeft alvast geld en zegt 'Alsjeblieft, ik weet waar je voor loopt. Succes nog hé!' of 'Hier hebbie alvast wat, ik moet namelijk zo weg'. Dit is het mooie resultaat als je lang in dezelfde straat woont en collecteert. Toen mijn dochter klein was, was ze altijd benieuwd naar hoeveel er in de bus zat. De grote berg munten rammelt natuurlijk lekker. Ik denk dat ik zo'n 80 euro ophaal in mijn straat. Dat komt omdat ik me altijd actief in zet en een extra rondje loop."

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox