Sanne Telgenkamp met vier scholieren bij het Beeld van de Maand: Schrijvend Meisje
Sanne Telgenkamp met vier scholieren bij het Beeld van de Maand: Schrijvend Meisje (Foto: PR)

Schrijvend Meisje van Jan Vermaat

Het beeld Schrijvend Meisje (1986) staat voor de Constantijnschool te Woerden. Kunstenaar Jan Vermaat verbeelde hiermee de missie 'Samen spelen + leren = groeien' van de school.

Woerden - Het beeld Schrijvend Meisje van Jan Vermaat is het boegbeeld van de school en komt overeen met hun logo. Dit logo, dat de aanleiding was tot het beeld, is gemaakt door een van de ouders van een leerling ter gelegenheid van de opening van de school in 1985. Het beeld laat op een abstracte wijze een schrijvend meisje zien.

Door de grove boetseertechniek krijgt Schrijvend Meisje plasticiteit en volume en aan het materiaal ontleent zij kracht en robuustheid. Het meisje zit op de linkerkant van de sokkel en buigt haar lichaam naar de rechterkant, wat een diagonale compositie creëert. Ze ondersteunt haar lichaam door haar handen op de randen van de sokkel te plaatsen. In haar linkerhand heeft ze een schrift waar ze naar kijkt. In haar rechterhand houdt ze schrijfgerei vast, wat indiceert dat ze in het schriftje heeft geschreven. Hierin staat: Constantijn School geopend 10 Oktober 1986. Het is de datum waarop het beeld bij de school werd geplaatst.

Paardenstaart

Het meisje draagt een jurk en haar opgestoken haar komt in grove strengen bijeen in een staart. Haar torso is lichtelijk gedraaid, zodat de beschouwer haar benen van de voorkant ziet, maar haar bovenlichaam van de zijkant. Dit wekt de impressie dat het meisje bezig is met haar werk en de beschouwer uit pure concentratie niet opmerkt. Wat opvalt is dat haar paardenstaart goudkleurig is en blinkt in de zon. Dit kan komen doordat kinderen hier vaak aanzitten. Het beeld is mooi intact gebleven, een compliment voor de school en haar kinderen.

Prominente plaats

Schrijvend Meisje staat vlak bij de ingang van de school. Een prominente plek waar iedereen die de school in- of uitgaat direct in contact komt met het beeld. Ondanks dat er recentelijk gesproken werd over een herindeling van het schoolplein, is unaniem besloten het beeld op de huidige plek te houden. Dit geeft aan hoe belangrijk het kunstwerk en de huidige plaats ervan is. Het vormt als het ware een eenheid met de school. Wanneer de Constantijnschool wordt genoemd, wordt er gelijk aan Schrijvend Meisje gedacht. Niet geheel onterecht, omdat dit prachtige leergierige meisje perfect past bij de missie 'samen spelen + leren = groeien'.

Over de kunstenaar:

Jan Vermaat

Jan Vermaat, geboren op 21 mei 1939 te Naaldwijk, is een kunstenaar die zich heeft gespecialiseerd in het maken van sculpturen. De meeste kunstwerken zijn figuren, vaak ten voeten uit, met een abstracte vormgeving. Vermaat focust hierbij op hoekige vormen. In de stad Woerden staan maar liefst zes kunstwerken van hem. Daarmee is Jan Vermaat een belangrijk kunstenaar voor deze stad. In 2003 werd dat tot uiting gebracht door hem als erelid op te nemen in de Kunstkring Woerden.

Door Stadsmuseum Woerden

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden