Logo woerdensecourant.nl


De bezoekers van Bij Rembrandt en Vief ontmoeten elkaar, drinken koffie, ze bewegen om de spieren een beetje soepel te houden en ze doen een spel om het geheugen te trainen. FOTO: Winny van Rij
De bezoekers van Bij Rembrandt en Vief ontmoeten elkaar, drinken koffie, ze bewegen om de spieren een beetje soepel te houden en ze doen een spel om het geheugen te trainen. FOTO: Winny van Rij (Foto: Winny van Rij)

Opvang bij beginnende dementie

Koffiedrinken, kletsen, vooral verhalen van vroeger, zingen, bewegen, sjoelen, spelletje doen, wandelen. Dat zijn de ingrediënten van 'Bij Rembrandt', een ontmoetingsplek voor mensen met beginnende dementie in De Plint in Woerden. Sinds kort is er 'Vief' in Dorpshuis in Harmelen.

De gesprekken gaan over van alles en de grapjes zijn niet van de lucht. De dame en heren die op woensdagmiddag in De Plint bij elkaar komen mogen elkaar graag een beetje plagen. Een van hen declameert gedichten zoals die op het Kerkplein bij de kaasbel te vinden is en dat zo begint: "Wie alles wil dat de ogen zien, die handel drijft op het woord 'misschien … Gedichten met een boodschap," vinden ze. Als een van de nieuwe heren vertelt te zijn opgegroeid in Amsterdam, klinken de eerste zinnen van het 'Geef mij maar Amsterdam' door de ruimte.

Geheugenspel

Dat zomaar spontaan een lied inzetten gebeurt ook tijdens het geheugenspel, waar ze vragen beantwoorden, een spreekwoord of een regel uit een liedje afmaken. "Dit spel hebben we zelf gemaakt," zegt coördinator Liesbeth van Beusekom van Welzijn Woerden. Het bord bedekt de hele tafel en is compleet met dobbelsteen en pionnen. "Het is gezellig, maar ook om het geheugen te testen, dat laat hen soms in de steek," zegt vrijwilliger Petra 'l Ami. Bij Rembrandt bestaat nu 2,5 jaar en is in Woerden op maandag, woensdag en donderdagmiddag en dinsdagochtend. Vief in Harmelen is op dinsdagmiddag. Per dagdeel kunnen maximaal tien personen kunnen deelnemen. Er kunnen nog zeker nog deelnemers maar ook vrijwilligers bij: 0348-421101.

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox