Gaby Wynia concentreert zich op wat haar tolk Lieke van Rooij haar vraagt. Voor doofblinde mensen is het handalfabet een belangrijke manier van communiceren vanwege de dubbele beperking.
Gaby Wynia concentreert zich op wat haar tolk Lieke van Rooij haar vraagt. Voor doofblinde mensen is het handalfabet een belangrijke manier van communiceren vanwege de dubbele beperking. (Foto: Winny van Rij)

Uitgaansdag voor doofblinde mensen

"Ik ben zwaar slechthorend en heb kokervisus, tunnelvisie," vertelt Gaby Wynia. Ze is een van de 40.000 doofblinde mensen in Nederland. Op zaterdag 30 september organiseren de beide Woerdense Rotaryclubs een uitgaansdag voor ruim 100 mensen van deze doelgroep met begeleiders en tolken.

WAARDER – Gaby Wynia woont in Den Bosch en is voor de gelegenheid op bezoek bij voorzitter Thea Cattie van de Nederlandse Stichting voor Doofblinden. Wynia is goed te verstaan maar zij heeft wel moeite om een ander te verstaan. Tolk Lieke van Rooij helpt haar door een vraag duidelijk te stellen en hierbij ook handgebarentaal te gebruiken. Dat is praten op de tast met alle vier de handen. "Toen ik net geboren was kon ik nog wel iets horen," verklaart Wynia. "Muziek en auto's." Dat werd langzaam minder. "Toen ik tussen de 4 en 6 jaar oud was, werd mijn zicht minder. Dat begon met nachtblindheid. Ik liep achter mijn ouders aan in plaats van ernaast. In de pubertijd kon ik nog fietsen, later met mijn vader naast me en toen ik begin 20 was, op de tandem." Wynia heeft het syndroom van Usher, een erfelijke aandoening van de ogen en het gehoor. Ze is getrouwd en heeft twee zoons. "Zij hebben geen Usher maar zijn wel drager."

Hulp vragen

Wynia functioneert heel behoorlijk. "Ik ken mijn omgeving goed, maar als er ergens gewerkt wordt, raak ik de weg wel eens kwijt, maar dan vraag ik wel om hulp." Haar man gaat altijd mee boodschappen doen, maar als hij ziek is, gaat ze alleen. "Dan vraag ik bij kassa of iemand me wil helpen en gaat een van de medewerkers mee. Vaak vragen mensen al uit zichzelf of ze kunnen helpen."

Salsadansen

Ze is positief ingesteld. "Ik pak aan wat ik nog wel kan." Zo wilde ze graag salsadansen leren. "Via internet ontmoette ik iemand die mij salsales wilde geven en in ruil leerde ik hem gebarentaal." Het kostte vervolgens wel moeite om de juiste dansschool en dansdocent te vinden. "De meeste dansscholen zijn te donker en het gaat te vlug." Toen kwam ze in Rotterdam dansschool 'Blinde liefde voor Salsa' tegen. "Dat wilde ik dat ook in Den Bosch hebben." Ze kreeg subsidie van de gemeente en startte in januari 2016 deze dansschool die ze coördineert. Dankzij haar is er op de uitgaansdag ook een salsaworkshop. "Er komen docenten van de dansschool en mijn allereerste dansdocent."

Er ging een wereld open

De uitgaansdag op 30 september bij FermWerk is erg belangrijk. "De doofblinde mensen wonen door heel Nederland maar met deze dubbele beperking kun je niet zomaar even op bezoek gaan, dus op zo'n dag doen we vooral veel leuke dingen met elkaar." Er ontstonden al vriendschappen uit deze jaarlijkse dag. "Soms gaan we bij elkaar op bezoek en we hebben vooral contact via sociale media." Alle mogelijkheden met internet en sociale media helpen enorm. "Er is een wereld voor me open gegaan, het is veel gemakkelijker om contact te maken en e-mail is zo gemakkelijk, vroeger brieven schrijven, lukte me niet ."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden