Logo woerdensecourant.nl


Lidia draagt het hele jaar dezelfde jurk om meer aandacht te vragen voor duurzame kleding.
Lidia draagt het hele jaar dezelfde jurk om meer aandacht te vragen voor duurzame kleding. (Foto: Nancy Valies)

Woerdense Lidia op de bres voor eerlijke kleding

Wil je iets veranderen, dan moet je actie ondernemen. De Woerdense Lidia van Bodegraven voegt de daad bij het woord voor een wereld zonder 'vuile' mode. "Iedereen kan gemakkelijk een steentje bijdragen".

WOERDEN – Meer dan de helft van de kleding die Nederlanders kopen, is gemaakt in lage-lonen-landen. Daar zijn de arbeidsomstandigheden erbarmelijk, vertelt Lidia: "Werkdagen van twaalf uur, onveilige situaties en een erg laag salaris zijn nog maar een paar van de misstanden. En dan dragen we ook zo'n tachtig procent van de kleding in onze kasten niet eens." Lidia vindt dat dit niet kan. "Daarom ben ik een blog gestart over duurzame, eerlijke kleding. En ik inventariseer welke Woerdense winkels 'schone' mode verkopen. In oktober is op eerlijkwinkelen.nl te zien waar je kleding kunt kopen die niet door 'slavenhanden' is gemaakt."

Geraakt

Wie Lidia persoonlijk kent, kan het niet ontgaan zijn dat ze daarnaast bezig is met een wel heel bijzondere actie: 'one year, one dress'. "Een jaar lang draag ik iedere dag dezelfde jurk. Of eigenlijk een van de twee identieke, waarvan er steeds een in de was ligt. Ook zo vraag ik aandacht voor duurzame, eerlijke kleding. Mensen reageren positief. Sommigen zijn zo geraakt dat ze zich verdiepen in het probleem van de vuile mode en daarna 'om' zijn. Met 'crowdfunding', zamel ik geld in voor Solidaridad." Dat zet zich in voor verbetering in onder andere de katoen- en de textielindustrie. Wie een bijdrage wil geven, kan zien hoe dat moet op Lidia's blog.

Bewustmaken

Met haar acties en blog wil Lidia mensen bewustmaken van de herkomst van veel modeartikelen. In de hoop dat zij op hun manier ook actie ondernemen. Dat kan heel eenvoudig. "Vraag in een winkel waar de kleding gemaakt is. Het geeft niet als je geen positief antwoord krijgt. Als steeds meer klanten deze vraag gaan stellen, moeten de modeketens wel meer gaan inkopen bij leveranciers met goede arbeidsomstandigheden. Je kunt ook naar een winkel gaan die al duurzame kleding verkoopt. Veel webwinkels hebben al een aparte sectie 'fair fashion' of 'eco fashion'. Of kijk voor adressen op eerlijkwinkelen.nl of mijn blog allaboutfairfashion.nl."

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox