Logo woerdensecourant.nl


Uit het archief van de Woerdense Courant, 21 maart 1991
Uit het archief van de Woerdense Courant, 21 maart 1991

Zondag aandacht bij SBS6 voor Woerdense moordzaak

De derde aflevering van het nieuwe SBS6-programma 'Cold Case: dader gezocht' draait om een Woerdense moordzaak. Jonkvrouw Ruud de Ranitz werd in 1991 door geweld om het leven gebracht in haar woning in de wijk Molenvliet.

WOERDEN – Het politieonderzoek vlak na het misdrijf leverde weliswaar sporen en andere informatie op, maar dat waren er onvoldoende om de dader of daders op te kunnen sporen. Ruim vijfentwintig jaar na dato is de moord op de 54-jarige vrouw nog steeds niet opgelost. Maar de recherche geeft het niet op. De verzamelde sporen zijn zorgvuldig bewaard om ze met nieuwe technieken nader te onderzoeken en ook de tijd kan ander licht op de zaak werpen. SBS6 pikte de 'cold case' rond dit ernstige misdrijf op en wijdt er de uitzending van 15 oktober aan. De politie en de familie van de omgebrachte vrouw hopen dat de zaak door de uitzending alsnog opgelost wordt. De dader(s) staat dan een gevangenisstraf van minimaal twaalf jaar te wachten.

Waardevolle spullen

Rudolphine Wilhelmine de Ranitz woonde alleen in een van de zogenoemde 'kasteelwoningen' aan de Zaan. Ze werd op haar bed gevonden met ingeslagen schedel en sporen van verzet. Haar huis bleek te zijn doorzocht op waardevolle spullen, maar daarvan waren er maar weinig meegenomen. Volgens politiewoordvoerder Bernhard Jens was er het nodige te halen bij De Ranitz. "Het is goed mogelijk dat dit bij de dader of daders bekend was. Opvallend is dat voor de fatale inbraak al vier keer eerder bij de vrouw was ingebroken." En dat was beslist geen toeval. "In geen enkel ander huis in de buurt is in die periode ingebroken." Het slachtoffer werd gevonden door de brandweer, die was gealarmeerd vanwege de sterke gaslucht rond de woning. Het gas bleek in de woning nog aan te staan.

Reconstructies

De uitzending geeft een beeld van de moordzaak aan de hand van de tot nu toe verzamelde informatie. Jens geeft onder andere achtergronden over het slachtoffer en vertelt wat tot nu toe bekend is over de zaak. De kijkers kunnen daarnaast het werk van het coldcaseteam volgen door reportages, reconstructies en tests.

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox