Logo woerdensecourant.nl


Dick Pekelharing werd op vrijdag 29 september door wethouder Hans Haring verrast met de gemeentelijke onderscheiding 'steekspeld in zilver' onder andere voor zijn verdienste als voorzitter van Babylon
Dick Pekelharing werd op vrijdag 29 september door wethouder Hans Haring verrast met de gemeentelijke onderscheiding 'steekspeld in zilver' onder andere voor zijn verdienste als voorzitter van Babylon (Foto: Winny van Rij)

Dick Pekelharing over 25 jaar Babylon

"In de beginjaren was het hier wel een bende hoor," vertelt voorzitter van Jongerencentrum Babylon Dick Pekelharing. "Het was toen nog een vervallen boerderij met allemaal schuren, het oude stadserf. Er hing een gaskachel boven in de nok van het gebouw, er werden auto's gerepareerd en posters gemaakt, het afvalwater van het zeefdrukken liep zo de sloot in." Hij blikt terug en kijkt vooruit bij zijn jubileum.

Woerden - "Het is niet zo'n verdienste hoor, als je het leuk vindt, doe je dit werk gewoon," aldus Pekelharing over zijn 25-jarige voorzitterschap. Hij kreeg op vrijdagavond 29 september de gemeentelijke onderscheiding 'steekspeld in zilver' uitgereikt door wethouder Hans Haring. "Ik kan zijn aardige speech wel waarderen." Ook andere verdiensten tellen mee zoals het vrijwilliger zijn van het Straat theaterfestival. "Daar werk ik een dag hard mee en dat is het dan weer." Of het 6-jarig voorzitterschap van Zwemclub Woerden tussen 1999 en 2005. "Toen zat mijn dochter op zwemles en stopte ik bij Babylon." Niet voor lang dus, Pekelharing kwam terug als voorzitter en bleef. "Ik begon in 1986 omdat toen ik in Woerden kwam wonen mijn vrouw zei dat ik iets moest doen om er tussen te komen. Herman van der Wind, toenmalig CDA raadslid was bestuurslid en zocht een nieuwe bestuursleden. Muziek was ons niet vreemd, punk was in het begin 'hot' en hier traden ieder weekend bandjes op, dat vond ik leuk." Onder zijn leiding kwam er een nieuw 'honk' dat op 26 september 1992 werd geopend. " Met name wethouder Martin Boevee maakte zich sterk voor het nieuwe gebouw met twee oefenruimtes. Het was en is er vooral donker, dat stamt echt uit die tijd, maar we hadden een prachtig lokaal poppodium."

Bepalend

Het jongerencentrum draait altijd op vrijwilligers. "Allemaal jongelui die zorgen voor de techniek tijdens popavonden, de bar draaien, eigen activiteiten organiseren." Dat doen ze onder leiding van een jongerenwerker. "Wiebe ter Wel was als jongerenwerker in de jaren 90 van de vorige eeuw heel bepalend voor de ontwikkeling van Babylon, helaas overleed hij in 2012." In die tijd had de jongerenwerker 24 uur, nu nog maar 10. "Dan kun je er niet constant bij zijn om de boel in de gaten te houden." Ja, er wordt wel eens een jointje gerookt, net als dat er alcohol wordt gedronken. "Met de winst op bierverkoop kunnen wij de activiteiten mede organiseren, maar harddrugs, handel in soft en harddrugs en gokken is pertinent niet toegestaan. Dan treden we hard op. Daarover was altijd wel discussie met Jeugd-Punt maar ik vind dat je het gebruik van softdrugs beter wel kunt zien dan niet. Dan kun je er ook naar handelen."

Muziekbeleving

Binnen Babylon leeft het jaarlijkse Babypop nog steeds maar de muziekbeleving van weleer is wel een beetje voorbij. "Het deed het 15 tot 20 jaar goed. De doodsteek was wel dat we minder lang open mochten, maar om 1.00 uur wordt het vaak pas gezellig." Ook de tijdgeest is veranderd, net als de hoogte van de subsidie. "Die was in het begin 24.000 gulden per jaar, nu nog maar 6.000 euro."

FOTO: Winny van Rij 

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox