Logo woerdensecourant.nl


Foto: PR

Onbetaalbaar

Column door Toos van Soest- Vernooij

"Vrijwilligers worden niet betaald: niet omdat ze waardeloos zijn, maar omdat ze onbetaalbaar zijn". In de kantine van SCH'44, waar ik jaren als vrijwilligster bardienst draaide, was deze uitspraak op een keukenkastje geplakt.
In het dorp Harmelen, waar ik woon, zijn er heel veel van deze onbetaalbare vrijwilligers. Het zijn onder andere de gastvrouwen in het prachtige nieuwe Dorpshuis, de lijnentrekkers van sportverenigingen SCH'44, de mensen die van Dezibel weer een prachtige uitgaansgelegenheid hebben gemaakt, de mensen die van de verschillende kerken levendige geloofsgemeenschappen maken en van daar uit 'omzien naar elkaar' heel gewoon vinden. Er zijn oneindig veel mensen in het Harmelense die regelmatig de handen uit de mouwen steken: om iets onbetaalbaars te doen voor hun mooie dorp.

Hoewel Harmelen natuurlijk een uniek stukje Woerdens grondgebied is, staan Harmelenaren bepaald niet alleen in hun vrijwilligerswerk. Ook in Woerden, Kamerik en Zegveld zijn vrijwilligers actief in grote en kleine dingen. Mooi is dat: vrijwilligerswerk hoeft namelijk niet perse groots, meeslepend of tijdrovend te zijn. De vriendelijke dame of heer die een boodschap doet voor een buurtgenoot, doet bijvoorbeeld net zulk goed werk als de vrijwilligers die van de Koeienmarkt een evenement hebben gemaakt waar duizenden mensen op af komen. Het is met vrijwilligerswerk zoals Moeder Theresa weleens heeft gezegd: "Als je geen honderd mensen kunt helpen, help er dan één". Zo doet bijna iedere inwoner van de gemeente Woerden iets voor een mede-Woerdenaar die dat nodig heeft.
Geld is vaak belangrijk en als raadslid voor het CDA maak ik iedere maand weer een afweging hoe de gemeente Woerden haar financiën moet inzetten. Maar, het belangrijkste kapitaal van Woerden is de mensen die voor elkaar vrijwilligerswerk doen en dat ben jij! Je bent geen selfie, het wordt zoveel mooier als je het een ander óók naar de zin maakt. Gelukkig is dat voor heel veel Woerdenaren, Harmelenaren, Kamerikers en Zegvelders iets vanzelfsprekends. Als ik dat bedenk, ben ik trots op al die vrijwilligers in Woerden: niet waardeloos, maar inderdaad onbetaalbaar!

Toos van Soest- Vernooij, raadslid CDA Gemeente Woerden

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox