Logo woerdensecourant.nl


Christine Schmaal en Wout van Wijngaarden zijn klaar met de 4-jarige renovatie van hun huis waarin ze nu gewoon heerlijk kunnen wonen.
Christine Schmaal en Wout van Wijngaarden zijn klaar met de 4-jarige renovatie van hun huis waarin ze nu gewoon heerlijk kunnen wonen. (Foto: Winny van Rij)

Voor eigenaren van de Utrechtsestraatweg 65

Wout van Wijngaarden en Christine Schmaal zijn druk bezig de laatste hand te leggen aan de tegelvloer in de hal, de trap en muren. "Het moet wel af zijn voor 13 oktober." Dan ontvangen zij de Hugo Kotestein oorkonde 2017 uit handen van burgemeester Victor Molkenboer. "We waren erg verrast ook al wisten we dat de Stichting ons in het vizier had."

"Wij kochten het pand op 16 oktober 2013, zijn vier jaar aan het verbouwen waarvan we er nu twee jaar wonen," vertelt Van Wijngaarden. Vroeger woonde de heer Kooijman hier tot hij op 101-jarige leeftijd overleed. "Aan het pand was sinds hij 65 was niets meer gedaan. Het zal mijn tijd wel duren had hij gezegd." De erven hadden een sloopvergunning aangevraagd en die was al verleend tot de Stichting Hugo Kotestein er voor ging liggen. Piet Brak en Ed van Keimpema maakten zich hard voor behoud van dit pand en met succes. Toen Van Wijngaarden en Schmaal druk aan het renoveren waren kregen ze af en toe bezoek. "Van Ed van Keimpema die geregeld kwam kijken en vragen hoe het ging met de verbouwing en ons tips en adviezen gaf," aldus Schmaal.

Snijvoegen en paneeldeuren

Een terugkerend gespreksonderwerp was dat de slechte gevel waarvoor geen kalkzandstenen meer te verkrijgen zijn. "In overleg haalde de aannemer de goede stenen aan de onderkant weg en maakte daar voorlangs een plint," legt Van Wijngaarden uit. Zo waren er voldoende goede stenen om de rest van de gevel op te knappen. "Ook zijn er snijvoegen aangebracht, is het dak eraf geweest en geïsoleerd want het moet wel een woning van deze tijd worden," zegt Van Wijngaarden die ook heel handig is en zelf al het installatiewerk heeft gedaan. De schuur is vervangen door een aanbouw waardoor de kamer nu een royale afmeting heeft. "Binnen haalden we het bordplaat voor de deuren vandaan," vervolgt Schmaal. "Daar bleken prachtige paneeldeuren achter te zitten." In de gang lagen Eschertegels. "Die konden we gelukkig nog wel bestellen."

'Het pand Utrechtsestraatweg 65 maakt deel uit van een stukje lintbebouwing die door de historische uitstraling een beeldbepalend ensemble langs de weg vormen', zo staat te lezen in de aanbeveling van Van Keimpema aan de regionale stichting die jaarlijks de oorkonde uitreikt. In 2016 ging de oorkonde naar de tuin van Villa Rijnoord, in 2015 naar Huis te Linschoten en in 2014 naar een deel van de panden aan de Havenstraat.

Gewoon wonen

Altijd staan hier actieve bewoners achter die het belang van historisch erfgoed inzien, zo ook Van wijngaarden en Schmaal. "Voor ons was slopen geen issue," zegt Schmaal. "Er moest heel wat gebeuren, maar de oorkonde was voor ons wel een stok achter de deur om het af te krijgen. We hadden een werkhuis en gaan nu genieten van een heerlijk huis op een prachtige plek."

Door Winny van Rij

7 reacties
Meer berichten