Logo woerdensecourant.nl


In de werkplaats van de SamenwerkingsUnie worden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt klaargestoomd voor een reguliere baan en er is voldoende werk zoals het maken van moestuinbakken.
In de werkplaats van de SamenwerkingsUnie worden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt klaargestoomd voor een reguliere baan en er is voldoende werk zoals het maken van moestuinbakken. (Foto: Winny van Rij)

'Mensen activeren: van de bank af en aan het werk'

Van thuis achter de dichte gordijnen op de bank naar een plek waar je bezig bent, je gerespecteerd voelt, met anderen samenwerkt, van waarde bent en resultaat boekt. De SamenwerkingsUnie creëert samen met werkgevers leerwerktrajecten en zorgt dat er passende klussen zijn voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Woerden - "Zodra mensen hier binnen komen, kijk ik naar hun basis," zegt Remmerswaal. Ze gaan eerst twee tot drie maanden intern aan de slag om te wennen en ondertussen kijken we waar hun talenten liggen." Een van hen was een tijdje uit de roulatie en dan is het lastig om weer aan de slag te komen, maar ze werkt nu twee dagen per week extern. "Ik ben gastvrouw en doe licht administratief werk." Remmerswaal: "Omdat zij graag administratie wil doen zorgen wij dat ze beginselen van Excel leert. Het is geen eindstation, wie beter kan, moet gaan. Sommigen gaan tijdelijk naar een ander bedrijf en komen weer bij ons als de klus geklaard is. Langzaam wennen."

Activeren

Aan de andere kant moet De SamenwerkingsUnie zakelijk zijn. "Wie het hier niet redt, gaat terug naar FermWerk, dagbesteding of de Praktijkschool, want ook leerlingen kunnen hier terecht voor hun stages." Of ze nu intern of bij een ander bedrijf werken, Remmerswaal begeleidt ze, ook op locatie om te zien hoe het gaat. Om mensen te activeren zoekt Remmerswaal ze desnoods thuis op. "Sommige mensen vinden het lastig uit zichzelf die eerste stap te zetten." Hij brengt ze op een speelse manier werkethos bij en dat kan bijvoorbeeld in de royale werkplaats. Hier kunnen mensen volop aan de slag want er is genoeg te doen. Bijvoorbeeld van pallethout plantenbakken of moestuinbakken maken, schoonmaken, administratieve werkzaamheden uitvoeren en gereedschap opknappen voor de stichting Gered Gereedschap. "Ze ontdekken zelf hoe ze de werkplaats het beste kunnen inrichten en leren daarbij samenwerken." Er is ook een aantal statushouders aan het werk. "Een van hen ken ik van FermWerk. Hij is al wat langer in Nederland en begeleidt de jongere mensen die blij zijn dat ze iets kunnen betekenen." Maar ook buiten De SamenwerkingsUnie is genoeg werk zoals magazijn of archief op orde houden.

Tekst & Foto door Winny van Rij 

reageer als eerste
Meer berichten




Shopbox