Logo woerdensecourant.nl


Ellen Vossen, René Puyk, Romy Sprokkerieft, Priscilla Hensbroek en Lisa Van de Bunt op de vierde Lego Bouwdag in de herfstvakantie. Ook dit jaar was het weer druk bezocht met zeker  100 kinderen.
Ellen Vossen, René Puyk, Romy Sprokkerieft, Priscilla Hensbroek en Lisa Van de Bunt op de vierde Lego Bouwdag in de herfstvakantie. Ook dit jaar was het weer druk bezocht met zeker 100 kinderen. (Foto: Winny van Rij)

Nieuwste speelgoed bij Speelotheek

Wat 25 jaar geleden begon met 300 stuks speelgoed is uitgegroeid tot een omvangrijk assortiment van maar liefst 700 stuks. De Speelotheek Woerden floreert in tegenstellingen tot andere Speelotheken. "Omdat we met de tijd meegaan en mooi en eigentijds speelgoed hebben, maar ook dankzij inzet van vrijwilligers en steun van gemeente en fondsen."

Woerden - De reden waarom de Speelotheek 25 jaar geleden werd opgezet is nog steeds van kracht. "We willen dat iedereen met leuk en modern speelgoed kan spelen," zegt Ellen Vossen. "Het moet speelgoed zijn voor kinderen van 0 tot 12 jaar oud," vult Lisa van de Bunt aan. "We hebben ook wel puzzels van 1000 stukjes en gezelschapsspellen voor oudere kinderen." Duurzaamheid speelt zeker een rol. "Belangrijk om speelgoed te delen, handig om iets uit te proberen, zeker bij duur speelgoed," licht Vossen toe. "Bepaald speelgoed ligt na drie weken alweer in de kast en dat is jammer, seizoenspeelgoed zoals een waterbaan gebruik je maar korte tijd per jaar en een themadoos alleen met een verjaardagsfeestje."

Veel variatie

De Speelotheek maakt het ook mogelijk om met prijzig speelgoed te spelen. "Een goede skelter is behoorlijk duur en zo is ook dit speelgoed voor iedereen toegankelijk," legt René Puyk uit. Hij is de enige man in het team van de Speelotheek. "Ik krijg vaak de reparaties op mijn bordje." En daar gaat best veel tijd in zitten. "We onderhouden het speelgoed goed, tellen alles als het terug komt, repareren als het kapot is en zorgen zo dat alles compleet en heel blijft." En er is veel te lenen. Van verkleedkleren en themadozen tot spelletjes, poppen, buitenspeelgoed, veel houten speelgoed en lego en duplo. "Dat hebben we kunnen aanschaffen met een bijdrage van het VSB-Fonds en we organiseerden nu al voor de vierde keer de Lego Bouwdag." Het systeem werkt net als bij de bibliotheek. Je betaalt een bedrag van € 17,50 per jaar voor je lidmaatschap en het leengeld varieert van 25 cent tot 4,50 euro per drie weken, afhankelijk van het speelgoed. "Het meeste is te leen voor minder dan een euro." Naast gezinnen zijn er ook anderen lid: "BSO's, gastouders en juffen," zeg Van de Bunt. "Dan lenen ze iets rondom een thema waar ze op dat moment aandacht aan besteden." Er is ook speelgoed voor kinderen met een beperking. "Daar spelen ook andere kinderen mee hoor, want lenen voor de doelgroep zelf komt niet zo van de grond," aldus Vossen.

Vrijwilligers

Het team bestaat uit een aantal vrijwilligers aangevuld met maatschappelijke stagiaires. "Zonder hen zou de Speelotheek het ook niet redden. We kunnen dus nog wel vrijwilligers gebruiken en dat mogen ook opa's of oma's zijn hoor." Misschien kan de Speelotheek dan zelfs op woensdagmiddag open. "Dat lukt nu zeker niet, we hebben ook allemaal kinderen." Het werk bestaat uit het nummeren en invoeren van nieuw speelgoed, het innemen van speelgoed als mensen het terugbrengen en het onderhouden ervan. Ook een aantal statushouders helpt mee. "Zij zijn hier heel nuttig bezig en wij helpen ze ondertussen met de taal."

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox