Logo woerdensecourant.nl


Een lid met zijn vangst van de dag op de foto. FOTO: PR Hengelvereniging "De Rijnstreek" Woerden.
Een lid met zijn vangst van de dag op de foto. FOTO: PR Hengelvereniging "De Rijnstreek" Woerden. (Foto: Nik Mandemakers)

"Hij was open over zijn geheimen"

Één van de grootste verenigingen van Woerden vormt de hengelvereniging HSV De Rijnstreek. Met ongeveer 1500 leden is het één van de grootste sportverenigingen van Woerden. Afgelopen vrijdag vond een interessante lezing plaats.

Woerden - Voormalig wereldrecordhouder duurvissen Jan van den Bovenkamp geniet het nodige aanzien wanneer het om witvis gaat en hij vertelde uitgebreid over het vangen van deze vissoort.

Verschillende mensen pakken in de zomer hun hengel uit de schuur en nemen plaats aan de oever. Geduldig wachtend op de witvissen die bijten. De een professioneler dan de andere, maar allemaal met één doel. Tot rust komen en genieten van de hobby die zij koesteren.

Gewapend met een stoel, lunchbox en de visuitrusting wordt het zelfs een dagje uit. Andere fanatiekelingen zetten er zelfs om 06:00 's ochtends de wekker voor. Het toont aan dat vissen leeft. Ook bij de jeugd, getuige het enthousiasme dat de vrijwilligers krijgen tijdens een bijdrage aan de biologielessen op Woerdense basisscholen.

Ledenvergadering

"Onze ledenvergaderingen willen we wat meer aankleden. Daarvoor hebben we nu Jan van den Bovenkamp uitgenodigd", vertelt bestuurslid Steven Harteveld. "Hij was heel open over zijn geheimen. Dat was heel leuk voor onze leden. 'Keep it simple' vormde de belangrijkste tip van de avond", aldus Harteveld.

De lezing werd doorspekt met anekdotes. "Een clubgenoot vertelde hem dat hij een halve tovenaar was en dat hij allemaal geheime dingen doet. Daarop hebben ze hun materiaal klaargemaakt en hebben ze dit geruild. Natuurlijk had zijn clubgenoot alles niet perfect geprepareerd, maar hij versloeg hem alsnog. Het geeft maar aan dat je het gezonde verstand moet gebruiken en in moet spelen op de omstandigheden", vertelt Harteveld enthousiast over zijn passie.

Teruggeven

"Graag willen wij onze leden op deze manier iets teruggeven. Een ledenvergadering blijft maar abstract. Vorig jaar hadden we iemand die sprak over roofvissen, en nu iemand over witvis. Zo betrek je de leden ook meer bij de vergaderingen. Eerst waren we blij met vijftien aanwezigen. Afgelopen vrijdag waren er rond de zestig man", vertelt Harteveld.

Betrokken

De leden moeten betrokken zijn en daar probeert de vereniging op een originele manier invulling aan te geven. "Een bestuur is ook maar een bestuur. Een aantal mensen kennen je wel, maar je opereert vooral op afstand. Wij beslissen niet wat zij mogen doen, maar dat beslissen zij. Wij voeren dat als bestuur uit."

Op deze manier probeert de vereniging te innoveren en mensen aan zich te binden. Aan de lezing van afgelopen vrijdag afgemeten lukt ze dat ook goed.

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox