Daniëlle van den Beemt is directeur Minkema Steinhagenseweg in Woerden.
Daniëlle van den Beemt is directeur Minkema Steinhagenseweg in Woerden. "Het bieden van kwalitatief goed onderwijs is voor mij een eerste vereiste." FOTO: Paul van den Dungen Foto: Paul van den Dungen

Minkema ‘Stein’ toekomstgericht

Algemeen 310 keer gelezen

Het Minkema College aan de Steinhagenseweg heeft een ware metamorfose ondergaan. Dat was niet altijd even leuk, maar wel nodig. Er was een kwaliteitsprobleem dat om een oplossing vroeg. Inmiddels is er veel veranderd. De resultaten zijn meer dan goed en in toenemende mate kiezen leerlingen weer voor de Stein.

door Paul van den Dungen

Woerden - Voor een school is het van groot belang om vanuit een heldere visie onderwijs vorm te geven. Een aantal jaren geleden werd een verandertraject ingezet om tot de huidige visie te komen. Veel medewerkers hervonden weer het enthousiasme om het onderwijs daadwerkelijk anders te gaan vormgeven. Ook waren er mensen die zeiden ‘dit past niet bij mij’. Zo bleef er een gedreven team over dat gelooft in resultaten en onderlinge competitie.

Directeur vmbo Daniella van den Beemt: “Er moesten keuzes worden gemaakt, want je kunt niet alle ballen in de lucht blijven houden. Opleidingen werden afgestoten en moderne opleidingen vormgegeven. Het bieden van kwalitatief goed onderwijs is voor mij een eerste vereiste. We leiden leerlingen op voor beroepen die er nu nog niet zijn. Het aanleren van (basis)vaardigheden die in de toekomst nodig zijn is daarom van belang. Veel scholen laten leerlingen al op hun 14e een keuze maken die heel bepalend is voor hun toekomst.

Wij vinden dit te jong en kiezen ervoor leerlingen breed te vormen zodat je een goede keuze kunt maken voor vervolgonderwijs. Ook geven wij op het Minkema lessen waarin je je talenten kunt ontwikkelen, maar wel onderwijsgericht.” Ze is zichtbaar verbaasd als ze ziet hoe andere scholen hun stiel proberen te verkopen met allerlei poespas. “Neem leerlingen en ouders serieus. Bij ons vind je opleidingen die in de huidige samenleving nodig zijn. Scholen hebben als primaire taak goed onderwijs te verzorgen. Er komt inmiddels een andere generatie leerlingen binnen. Leren mag leuk zijn, maar we leggen de lat hoog voor onze leerlingen. Dat helpt je om straks in de maatschappij verder te komen, maar soms zal je daar wel iets voor moeten doen. Behalve uit Woerden komen uit de hele regio leerlingen naar het Minkema. Dat zegt iets over het onderwijs dat je biedt.” Het Minkema is inmiddels een nieuwe opleiding gestart, Mavo-Tech. Gericht op moderne schone techniek, zoals 3D en Media en Vormgeving. Het schoolgebouw aan de Steinhagenseweg wordt daarvoor nog dit jaar aangepast tot een moderne leeromgeving met een Onderwijs Leercentrum en Makers Space. Donderdag 25 januari is er van 18.00 - 21.30 uur een Open Avond voor leerlingen van groep 8 en hun ouders.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Wethouder Jacques Rozendaal kwam langs op basisschool Jorai om de leskist te lanceren.
Leskist over armoede gelanceerd op basisschool in Zegveld Nieuws 27 mrt, 16:24
• Vrijwilliger bezig met het rapen van zwerfafval in Zegveld.
Vrijwilligers prikken zakken vol zwerfafval bij elkaar; infuuszak toch wel vreemdste vondst Nieuws 27 mrt, 16:18
• Naast het criterium is er ook een fiets- en toertocht door het Groene Hart.
Zevende editie Ronde van Woerden Nieuws 26 mrt, 20:41
• De oversteek bij de kruising Polanerbaan met de Stationsweg is een knelpunt als het gaat om de verkeersveiligheid.
Woerden wil veiliger fietsroutes van en naar dorpen Nieuws 26 mrt, 20:26
• In een benedenwoning aan de Rembrandtlaan heeft dinsdagochtend brand gewoed.
Brand in appartement van portiekflat in Woerden 112 26 mrt, 08:51
• Niels de Jong in de nieuwe winkel van Natuurlijk Bloemen.
Natuurlijk Bloemen opent op Molenvliet nieuwe winkel ingezonden 26 mrt, 08:51
Afbeelding
Woerden zet gebiedsproces over plaatsing windmolens bij Harmelen 'gewoon' door Nieuws 25 mrt, 19:09
• Marja (links) van Recovery Divers dook in het water van de haven in Woerden en wist de autosleutel van Jetty te vinden.
Recovery Divers schieten te hulp in haven Woerden video 25 mrt, 18:59