Logo woerdensecourant.nl


Carla Stolwijk en Jessica van Schaik hier tijdens het NK Rolstoeldansen in Steenwijk. Ze wonnen de titel in hun klasse Duo Latin waarin ze de Jive, Cha Cha, Paso Doble, Rumba en Samba dansen. FOTO: PR
Carla Stolwijk en Jessica van Schaik hier tijdens het NK Rolstoeldansen in Steenwijk. Ze wonnen de titel in hun klasse Duo Latin waarin ze de Jive, Cha Cha, Paso Doble, Rumba en Samba dansen. FOTO: PR (Foto: Winny van Rij)

Rolstoeldansen is hard werken, is topsport

Jessica van Schaik en Carla Stolwijk vormen samen een van de Latin Duo's van rolstoeldansgroep De Swingende Wielen Woerden. Ze werden Nederlands kampioen in hun klasse tijdens het NK in Steenwijk.

Woerden - "Hard werken hoor," zegt Stolwijk die ook instructeur is en in het dagelijks leven niet in een rolstoel zit. Bij het rolstoeldansen zitten bij de duo's beide personen in de rolstoel en bij de combi's danst een van hen staande. "Als instructeur moet je beide kunnen maar niet iedereen die er niet aan gebonden is, wil in een rolstoel dansen. Het is toch lastig, hoe moet je draaien, hoe maak je snelheid, hoe rem je. Ik moet er toch altijd weer even inkomen, dat is mijn handicap, zeker na een vakantie heb ik blaren in mijn handen."

Millimeterwerk

Heel anders is dat voor Van Schaik uit Houten. "Ik weet niet beter." Omdat ze met haar armen weinig kan, zit ze in een elektrische rolstoel en stuurt met een pook. "Dat is millimeterwerk voor draaien en korte bochten maken." Daarvoor heb je een fit lijf nodig, goed rechtop zitten, buikspieren aanspannen en fit is ze. "Ik ga twee keer in de week naar Woerden voor het rolstoeldansen, ik zwem wekelijks en ga op zaterdagochtend naar de fitness. Ik merk dat dit goed is voor mijn lijf." Hoewel ze vaak aan wedstrijden meedoet, heeft ze geen speciale dansrolstoel. "Ik heb een mooie combinatie rolstoel gekozen voor dagelijks gebruik en voor het dansen."

Dankzij hulphond

Ze rijdt vanuit Houten met de auto naar Woerden en naar wedstrijden in het hele land. Dat doet ze in het gezelschap van haar hulphond. "Die pakt dingen uit de kast, raapt de post voor me op, helpt me met aan- en uitkleden. Ik krijg daarnaast zeker nog wel andere hulp, maar zonder mijn hond had ik dit allemaal niet kunnen doen." Danspartner worden? www.deswingendewielen-woerden.nl

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox