Logo woerdensecourant.nl


Wim van Duuren met zijn bondige boekje (foto: Wim de Boevère)
Wim van Duuren met zijn bondige boekje (foto: Wim de Boevère) (Foto: Wim de Boevère)

Nieuw historisch boekje uit Waarder

Veel is al geschreven over Nederland en Europa sinds Hitler de Duitse macht greep. Toch kon Wim van Duuren uit Waarder nog iets toevoegen: "ik heb geprobeerd wat meer evenwicht te brengen in aannames over goed en fout".

WAARDER – Geen ellenlange verhalen in het boekje 'Rooie Rakkers of Engelen', maar bondig beschreven feiten voor een wat genuanceerdere kijk op het verleden. Een maand geleden kwam het uit. "Schrijven en geschiedenis zijn mijn hobby's", vertelt Van Duuren. "Ik schrijf al een aantal jaren boekjes. Dit boekje had ik in ongeveer één winter af, in 2015. Het was zeker niet de bedoeling het uit te geven. Ik wilde er alleen een paar geprinte exemplaren van hebben voor mezelf, net als van mijn andere boekjes. Maar op een dag zag een Duitse kennis – die ik ken via een uitwisselingsproject met een Duitse plaats en de Nederlandse taal goed begrijpt - het hier op tafel liggen. Deze man, Paul Weiss uit Oranienbaum, was onder de indruk en bood aan het boekje in het Duits te vertalen. Nadat hij dat afgerond dat, liet hij de tekst lezen door een Duitse uitgeverij. Die bleek geïnteresseerd en heeft boekjes laten drukken waarin de Nederlandse en de Duitse pagina's samengevoegd zijn."

Helden en collaborateurs

Wim van Duuren kreeg een doos met zo'n honderd exemplaren van 'Rooie Rakkers of Engelen' / 'Schurken oder Engel'. "De meeste boekjes heb ik weggegeven aan Duitse gasten en de gastgezinnen waar ze verbleven. Het boekje gaat voor een aanzienlijk deel over de oorlog, en kan voor hen dan ook interessant zijn." Zo beschrijft Van Duuren een aantal aspecten van de Jodenvervolging sinds Hitlers aantreden als kanselier die bij lang niet iedereen bekend zijn. Hij laat bijvoorbeeld zien dat zeker niet alleen soldaten van de Wehrmacht, SS'ers en NSB'ers de 'Endlösung' hebben uitgevoerd. Ook onder andere de NS waren erbij betrokken, evenals sleutelfiguren binnen kerken. Van Duuren gaat in op de houding van de verschillende kerken in Europa tijdens deze massamoord en de gehele oorlog. Sommige dominees en pastoors waren met recht helden, anderen waren simpelweg collaborateurs.

Vluchtelingen

Van Duuren komt ook met feiten over zijn geboortedorp Waarder tijdens de bezetting: "Niet iedereen in het dorp was 'goed' in de oorlog. Ook daar had je NSB'ers." Maar eigenlijk is 'Rooie Rakkers of Engelen' geen puur geschiedenisboek. Zo trekt de schrijver een parallel tussen de Joodse vluchtelingen aan het einde van de jaren dertig en de recente vluchtelingenstromen uit IS-gebied: "ook de Joden waren toentertijd lang niet overal welkom".

Het boekje stelt over meerdere onderwerpen een aantal ethische vragen. Zoals over de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki. En over het warme onthaal van Werner von Braun in Amerika: "deze raketgeleerde was tijdens de oorlog immers een nazi." De lezer staat het vrij de vragen op zijn of haar eigen wijze te beantwoorden. 'Rooie Rakkers of Engelen' is te koop bij de Woerdense boekhandel De Hoeksteen voor 7,50 Euro.

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox