De brugklassers van het Minkema College krijgen samen met twee wethouders les in verkeersveiligheid. FOTO:PR Minkema College
De brugklassers van het Minkema College krijgen samen met twee wethouders les in verkeersveiligheid. FOTO:PR Minkema College (Foto: PR)

Veilig naar school Let op de dode hoek!

Wethouders Margot Stolk (verkeer) en Hans Haring (onderwijs) nemen deze week plaats in de schoolbanken van het Minkema College. Nu de provincie Utrecht de zogenaamde dodehoekles niet meer subsidieert, springt de gemeente bij. Mede door de financiële steun van de gemeente kunnen ook de brugklassers van dit schooljaar ervaren wat een dode hoek is en waar zij bij rood licht vooral niet moeten gaan staan.

Woerden - Veel leerlingen gaan pas op de fiets naar school als zij eenmaal op de middelbare school zitten. Het Minkema College kiest er daarom voor om, in navolging van de basisschool, de verkeersveiligheid op het programma te zetten.

November

November is daarvoor de uitgelezen maand. De dagen worden korter en de kinderen gaan vaker in het donker van of naar school.

Margot Stolk en Hans Haring keurden begin dit schooljaar de subsidie-aanvraag van de Minkema goed. En dat niet alleen. Zij gaven aan in eigen persoon kennis te willen nemen van het project, dat twee lesuren omvat. In het ene uur kijkt de klas samen met de mentor naar een video over 'goed opvallen' in het verkeer. Natuurlijk is fietsverlichting van levensbelang, maar er zijn ook andere manieren om verantwoord op te vallen voor medeweggebruikers. Na de video knoopt de mentor een klassengesprek aan over ervaringen en gevaarlijke plekken in het dagelijkse Woerdense verkeer.

Dode hoek

In het tweede lesuur geeft een gastdocent uitleg over de dode hoek. Na een klassikale inleiding over zijn schokkende ervaringen neemt de rij-instructeur de kinderen mee naar buiten. Daar staat zijn vrachtwagen al te wachten. De leerlingen gaan één voor één de cabine in om te ervaren wat dode hoeken zijn. Hoe goed ze ook in de spiegels kijken, sommige pilonnen om de vrachtwagen kunnen zij niet zien.

Margot Stolk gaf na afloop aan dat ze de lessen met veel interesse gevolgd had. Met name de vrachtwagenles was, door de ervaringen van de chauffeur, indrukwekkend. Ze zag dat zijn verhalen de kinderen aan het denken zetten.

Meer berichten
Shopbox