Logo woerdensecourant.nl


Addy Stalfoort gaat bijna dagelijks de natuur in om foto's te maken en hij stuurt ze wekelijks trouw in naar onze redactie die vaak een foto van hem plaatst. FOTO: Winny van Rij
Addy Stalfoort gaat bijna dagelijks de natuur in om foto's te maken en hij stuurt ze wekelijks trouw in naar onze redactie die vaak een foto van hem plaatst. FOTO: Winny van Rij (Foto: Winny van Rij)

'Mooie momenten komen vaak vanzelf'

Wie vaak buiten is, loopt zomaar de kans Addy Stalfoort tegen het lijf te lopen. Deze amateurfotograaf stuurt wekelijks trouw een mooie foto in voor deze krant. Natuurlijk krijgen ook anderen een kans, maar zijn foto's zijn zeer de moeite van het plaatsen waard. Hij heeft er zeker oog voor.

Woerden - Stalfoort begon in 1967 met fotograferen. "Op een bepaald moment ontdekte ik dat ik maar twee foto's van mezelf had, een schoolfoto en een foto ergens buiten genomen." Op vakantie naar Texel mocht hij de klakcamera van zijn zus mee en toen begon de hobby die nu al vijftig jaar duurt. "Ik kocht een Yashica Minister bij Van der Voorn en schreef me in voor een cursus bij 'Ome Jaap'. Stillevens en iets in beweging fotograferen." Toen Stalfoort op voetbal iemand tegenkwam die zelf foto's ontwikkelde en afdrukte ging hij ook hiermee aan de slag. "Grandioos om te zien." Dat deed hij tot het ingewikkelder werd met de omschakeling naar kleur. "Toen bracht ik ze weg, liet ze dubbel afdrukken voor onze plakboeken en die van de kinderen." Van lieverlee kwam er een spiegelreflexcamera en kocht hij een 28/200 lens. "Een occasion, een goeie koop waar ik praktisch alle foto's mee maakte." De digitale camera kwam toen Stalfoort in 2005 ging deelnemen aan fotoreizen van Dies Groot. "Ik kon 's avonds geen foto's laten zien. Met de digitale camera was ik in de gloria, dat je zoveel foto's kon maken op een dag."

Leren kijken

De reizen naar Ierland, Toscane, Noorwegen en IJsland leverden prachtige plaatjes op. "Maar ook in Nederland is het geweldig. Ik ging met een vriend alle Waddeneilanden bij langs en in Woerden is ook zoveel moois te zien. Daarvoor hoef je echt niet ver weg. Het gaat erom dat je leert kijken. Ik ben een observer, zie een prachtige paddenstoel grote spinnen in hun web in struiken onder de bomen." Als ik een beetje vast zit, geef ik mezelf opdrachten," vertelt Stalfoort. "Ik fotografeerde de ooievaars in Zegveld van de jongen op het nest tot het moment dat ze uitvlogen." Hij houdt ook van portretfotografie, maakte prachtige foto's bij een Woerdense modeshow in 2009. En voor de de surfclub verzorgt hij ook het fotowerk.

Wekelijks

Stalfoort stuurt wekelijks foto's in. "Afhankelijk van het seizoen en net wat ik tegenkom, de mooie momenten komen vaak vanzelf. "Als een zwaan klapwiekend op een groep zwanen afkomt, is dat spektakel. Of hoe ze zich wentelen in het water als ze zichzelf verzorgen. Zeker nu ik tijd heb, ga ik iedere dag wel op pad." Deze week een foto van de herfst in het Brediuspark. "Ze worden vaak geplaatst, het lijkt wel of ik een vriend of vriendin bij de krant heb."

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox