Logo woerdensecourant.nl


Foto: Femme van Leeuwen

Samen leven met psychische klachten

Ingrid Schoen van het (online) platform Villa Balans uit Woerden schreef samen met haar collega Mirjam van Pagée, een boek voor partners en naastbetrokkenen met psychische klachten. Afgelopen vrijdag 3 november boden zij het eerste exemplaar aan aan Jacobine Geel, voorzitter van GGZ Nederland tijdens een feestelijk boeklancering.

Woerden - Jacobine Geel: “Ik kan me zo goed voorstellen dat als jij in deze situatie zit, dat je dit boek ervaart als een hand waar je mee op kan wandelen.”

Samen leven met psychische klachten is het eerste toegankelijke zelfhulpboek voor partners. Een depressie, angststoonis of burn-out heeft enorme impact op een relatie en op het leven van de partner van de patiënt. Overbelasting en eenzaamheid liggen op de loer. Adequate hulp of aandacht ontbreekt vaak, zo constateerden Ingrid Schoen en Mirjam van Pagée, beiden ervaringsdeskundige. Zij schreven daarom Samen leven met psychische klachten, het eerste zelfhulpboek in Nederland voor partners van mensen met een psychische aandoening. Het boek is vanaf nu verkrijgbaar via de diverse (online)boekhandels.


Houvast en richting

Als je partner psychische klachten heeft, kan je leven op zijn kop komen te staan. Ineens liggen de verhoudingen anders: de één is sterk en de ander zwak. Steeds meer verantwoordelijkheden komen hierdoor op de schouders van de gezonde partner terecht: de zorg, het volledige reilen en zeilen thuis, werk en inkomen maar ook de sociale contacten. Hoe hou je je in zo’n situatie staande? Hoe zorg je niet alleen voor de ander maar ook voor jezelf? Hoe ga je om met (jonge) kinderen en hun vragen? Samen leven met psychische klachten biedt houvast en geeft richting. Het is een informatieve en praktische handreiking, geschreven door twee coaches die bovendien zelf ervaringsdeskundige zijn.

Erkenning en herkenning

Schoen en Van Pagée beschrijven wat er met je gebeurt als je partner een psychische aandoening krijgt. Ze geven je in de eerste plaats erkenning voor wat je meemaakt en leren je onderscheid te maken tussen je partner en de ziekte – want die twee zijn niet hetzelfde. Dit inzicht stelt je in staat situaties objectiever te bekijken en te relativeren. Je leest over het effect van de ziekte op jou en je leven (partnergevolgen), over het communiceren met je partner, over zingeving, kinderen, werk en stress. Naast erkenning biedt dit boek ook volop herkenning en veel praktische informatie en tips.

Partners en hulpverleners

Samen leven met psychische klachten is geschikt voor partners, maar ook voor hulpverleners zoals huisartsen, psychologen en therapeuten die in hun praktijk te maken hebben met naastbetrokkenen van mensen met een psychische aandoening.

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox