De Oranje Man zorgde voor vertier tijdens het eerste lustrum van de kleinschalige woonvoorziening Klein Houtdijk. Zo zong hij ook even een 95-jarige bewoonster toe.
De Oranje Man zorgde voor vertier tijdens het eerste lustrum van de kleinschalige woonvoorziening Klein Houtdijk. Zo zong hij ook even een 95-jarige bewoonster toe. (Foto: Winny van Rij)

Klein Houtdijk: wonen is hier zoals thuis

Afgelopen zaterdag vierde Klein Houtdijk het eerste lustrum met liedjes van toen door De Oranje Man, taart en toespraken. Bij deze kleine beschermde woonvoorziening buitenaf in de natuur kunnen mensen met geheugenproblemen genieten van de rust en het boerenleven.

Kamerik - Voorzitter van het bestuur Hannie van Baren weet uit ervaring hoe het is bij Klein Houtdijk. "Mijn moeder woonde hier twee jaar en ze werd echt liefdevol verzorgd. Als de spieren stram waren, werden de handen lekker gemasseerd." Ook wethouder Yolan Koster ziet de waarde van deze woonvoorziening." Het is fijn dat er zo'n prettig huis is waar mensen met dementie een aai over hun bol krijgen." Ze schrok toen de inspectie ruim drie jaar geleden aanklopte. "Bijvoorbeeld dat de deur niet altijd op slot was. Daarvan zeggen wij ach, maar het is anders als je een instelling bent." Directeur Carlie Geerts werkte er met iedereen hard aan om alles goed op de rit te krijgen. "Ik ben echt trots op onze medewerkers," zegt hij. Ze werken er bijzonder graag. "We hebben een laag verzuim en nauwelijks uitzendkrachten."

Op tijd inschrijven

De twintig medewerkers zorgen samen voor de twaalf bewoners die hun eigen woonslaapkamer met sanitair, keukenblok en terras of tuintje hebben. "De oudste is zelfs 97 jaar." Er is wel een wachtlijst. "Mensen schrijven zich vaak te laat in en opeens gaat het bergafwaarts, kunnen ze niet meer thuis wonen." Naast de huisarts die verantwoordelijk is voor de bewoners zijn er een speciale oudergeneeskundige en een GZ-psycholoog vanuit de Rijnhoven. Wethouder Koster is blij dat Klein Houtdijk gaat uitbreiden. "Maar wordt niet te groot, dan gaat het kleinschalige eraf." Tot besluit onthulde medewerker Carolien Vianen de Beleef-TV die ze via acties en crowdfunding konden aanschaffen. "Hier is heel veel mee mogelijk, van plaatjes en oude muziek tot spelletjes."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden