Vier locaties voor sociale woningbouw

Algemeen 194 keer gelezen

Woerden -  Het locatieonderzoek ‘versnelling sociale woningbouw’ in de gemeente Woerden is afgerond. Het college van burgemeester en wethouders stelt de raad voor om vier van de negen onderzochte locaties aan te wijzen voor versnelde woningbouw in 2017. Het gaat om de Jan Steenstraat, locatie de Bleek 1 en Snellerpoort-Oost in Woerden en de Mauritshof in Harmelen.

Op deze locaties kunnen 92 woningen worden gerealiseerd in 2017 en 50 in 2018. Als gevolg daarvan wordt voorgesteld de ambitie van het aantal statushouders dat versneld gehuisvest zal worden, bij te stellen van 400 naar 300 statushouders. Hiermee vallen de locaties in Zegveld, Kamerik Noordoost II en III, de Van Kempensingel in Woerden en de Buitenhof in Harmelen af.

Op de bewonersavonden zijn vragen gesteld over de hoge ambitie, nu de instroom van statushouders minder wordt. Ook de hoeveelheid te realiseren woningen is minder dan oorspronkelijk gedacht, daarom stelt het college voor om de taakstelling van 400 naar 300 statushouders terug te brengen. Omdat 130 statushouders inmiddels al een geschikte woning hebben, moeten nog 170 statushouders worden gehuisvest.

Locatie de Bleek 1 is de locatie waar in 2017 het snelst woningen gerealiseerd kunnen worden. Voorgesteld wordt om hier tijdelijke woningen te realiseren op de parkeerplaats voor de duur van maximaal 10 jaar, om vervolgens op deze locatie toestemming te geven voor transformatie naar permanente woningbouw.

Tijdens de bewonersavonden spraken veel bewoners zich positief uit over de woningbouw op de locatie Jan Steenstraat. Het versneld realiseren van woningen in 2017 aan de Jan Steenstraat is alleen mogelijk als de raad toestemming geeft hier woningen te plaatsen met een
tijdelijke omgevingsvergunning en deze vervolgens om te zetten naar een definitieve woonbestemming. Dit geldt ook voor versnelde bouw in Harmelen binnen het project de Mauritshof. Inwoners van Harmelen reageerden positief op woningbouw op deze locatie, aldus de gemeente. Voor zowel de Jan Steenstraat als de Mauritshof zijn inwoners geen voorstander van extra sociale huurwoningen, omdat er al veel sociale huurwoningen in deze buurten zijn. Daarom wordt nu een mix aan sociale koop en middeldure huur of koop op deze locaties voorgesteld. Hierdoor kan doorstroming binnen de sociale huurwoningmarkt ontstaan, zodat er elders sociale huurwoningen vrij komen. Dit zorgt vervolgens ook voor een bredere spreiding van statushouders binnen de gemeente.

Op de locatie Snellerpoort wordt ingezet op versnelling van de reguliere woningbouw. Het opleveren van permanente woningen op deze locatie zal echter pas eind 2018 zijn. Tijdelijke woningbouw is niet mogelijk op deze locatie, omdat dit de definitieve woningbouw in de weg staat, stelt de gemeente.

De verwachting is dat het voorstel op 16 maart in de commissie Ruimte wordt besproken en dat op 30 maart in de gemeenteraad een besluit valt. Belanghebbenden kunnen de raadsleden voor de commissievergadering van nadere informatie voorzien. De mensen die hun e-mailadres hebben achtergelaten op de bewonersavonden worden per mail op de hoogte gesteld.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Naast het criterium is er ook een fiets- en toertocht door het Groene Hart.
Zevende editie Ronde van Woerden Nieuws 26 mrt, 20:41
• De oversteek bij de kruising Polanerbaan met de Stationsweg is een knelpunt als het gaat om de verkeersveiligheid.
Woerden wil veiliger fietsroutes van en naar dorpen Nieuws 26 mrt, 20:26
• In een benedenwoning aan de Rembrandtlaan heeft dinsdagochtend brand gewoed.
Brand in appartement van portiekflat in Woerden 112 26 mrt, 08:51
• Niels de Jong in de nieuwe winkel van Natuurlijk Bloemen.
Natuurlijk Bloemen opent op Molenvliet nieuwe winkel ingezonden 26 mrt, 08:51
Afbeelding
Woerden zet gebiedsproces over plaatsing windmolens bij Harmelen 'gewoon' door Nieuws 25 mrt, 19:09
• Marja (links) van Recovery Divers dook in het water van de haven in Woerden en wist de autosleutel van Jetty te vinden.
Recovery Divers schieten te hulp in haven Woerden video 25 mrt, 18:59
• Derde doelpunt van Siveo.
Siveo knokt zich terug en wint van Gouda Sport 24 mrt, 17:25
Afbeelding
Jongeren proberen in kraan te klimmen op Woerdense bouwplaats 112 24 mrt, 17:13