Nelina van Breukelen en haar dochter Lisa. Foto: PR
Nelina van Breukelen en haar dochter Lisa. Foto: PR

Als mantelzorger sta je niet alleen

Algemeen 103 keer gelezen

Woerden - Een dochter met een verstandelijke beperking én autisme. Voor Nelina van Breukelen is het dagelijkse zorg. Lisa heeft aansturing nodig in alles wat ze doet. Maar Lisa is niet alleen, ze heeft ook nog een zus. Daarnaast heeft ze een vader met niet-aangeboren hersenletsel die daardoor niet voor de kinderen kan zorgen. Nelina staat dagelijks voor de uitdaging om de balans in haar gezin te bewaren.

Opstaan, aankleden, eten, spelen en toiletbezoek. Nelina van Breukelen moet haar dochter Lisa (9) overal bij helpen. Lisa heeft een verstandelijke beperking en functioneert op het niveau van een driejarig kind. Daarbij is zij autistisch, wat de communicatie flink belemmert. Met pictogrammen probeert Nelina de dagelijkse gang van zaken voor Lisa overzichtelijk te houden. Dat gaat het ene moment beter dan het andere. Lisa gaat naar speciaal onderwijs en wordt opgehaald met een busje. ‘’Elke ochtend sta ik opnieuw voor de uitdaging haar op tijd in het busje te krijgen,’’ vertelt Nelina. ’’Ze heeft geen tijdsbesef en vindt overgangen tussen verschillende activiteiten enorm lastig. Als het haar niet zint wordt ze boos. Ze doet dan dingen die niet mogen of gaat slaan.’’

Nelina is dankbaar voor haar baan. Achtentwintig uur per week werkt zij in de zorg. ‘’Mijn werk is mijn uitlaatklep,’’ zegt zij. ‘’Daar kom ik los van mijn gezin. Bovendien begrijpen mijn collega’s mijn zorgtaken heel goed. Het is prettig om bij hen mijn hart te luchten.’’ Daarnaast krijgt ze veel steun van haar ouders. ‘’Mijn vader gaat elke woensdagmiddag schaatsen met Lisa. Hij eet ook met haar en legt haar op bed zodat ik even kan sporten.’’ Om het weekend gaat Lisa naar een logeeradres. ‘’Dan kunnen wij even ademhalen,’’ stelt haar moeder.

Naast hulp en ondersteuning van haar ouders, ontvangt Nelina ook professionele hulp. ‘’Sta open voor hulp en aanvaard dat je de zorg niet alleen aan kunt, is mijn advies aan andere mantelzorgers. Je hoeft het echt niet alleen te doen.’’ Contact met andere mantelzorgers vindt Nelina in besloten groepen op Facebook. ‘’Het is ontzettend fijn om daar mijn hart te kunnen luchten en tips van anderen te lezen.’’

‘’Het leert je dat niet de enige bent, dat geeft kracht.’’ Omdat Nelina van Breukelen mantelzorger is, ontvangt zij van de gemeente Woerden een cadeaubon als blijk van waardering voor haar inzet. Zorgt u ook voor een ander? Geef dan uw contactgegevens door via www.welzijnwoerden.nl/mantelzorg en ontvang zo de mantelzorgwaardering. Aanmelden voor de mantelzorgwaardering kan tot en met 31 december 2016.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Het Klooster zoekt Woerdense jongeren voor voorstelling Theater na de Dam Algemeen 20 mrt., 12:09
Afbeelding
Team van Margrietschool schoolschaakkampioen van Woerden Algemeen 20 mrt., 09:52
Afbeelding
Pannenkoekenfeest in De Vijverhof in Harmelen Algemeen 20 mrt., 09:48
Afbeelding
SDO/Fiable speelt gelijk tegen hekkensluiter Sport 20 mrt., 09:31
Afbeelding
Fietsen door Woerden voor 100 jaar Rotary Algemeen 20 mrt., 09:24
Afbeelding
Auto raakt te water langs Stationsweg in Woerden 112 19 mrt., 16:04
Afbeelding
Feyenoord geeft training aan Oekraïense kinderen die in Woerden verblijven Algemeen 17 mrt., 16:18
Afbeelding
Nieuw duurzaam vervoer voor huisartsenpost Midden-Holland Algemeen 17 mrt., 16:18