Nelina van Breukelen en haar dochter Lisa. Foto: PR
Nelina van Breukelen en haar dochter Lisa. Foto: PR

Als mantelzorger sta je niet alleen

Algemeen 202 keer gelezen

Woerden - Een dochter met een verstandelijke beperking én autisme. Voor Nelina van Breukelen is het dagelijkse zorg. Lisa heeft aansturing nodig in alles wat ze doet. Maar Lisa is niet alleen, ze heeft ook nog een zus. Daarnaast heeft ze een vader met niet-aangeboren hersenletsel die daardoor niet voor de kinderen kan zorgen. Nelina staat dagelijks voor de uitdaging om de balans in haar gezin te bewaren.

Opstaan, aankleden, eten, spelen en toiletbezoek. Nelina van Breukelen moet haar dochter Lisa (9) overal bij helpen. Lisa heeft een verstandelijke beperking en functioneert op het niveau van een driejarig kind. Daarbij is zij autistisch, wat de communicatie flink belemmert. Met pictogrammen probeert Nelina de dagelijkse gang van zaken voor Lisa overzichtelijk te houden. Dat gaat het ene moment beter dan het andere. Lisa gaat naar speciaal onderwijs en wordt opgehaald met een busje. ‘’Elke ochtend sta ik opnieuw voor de uitdaging haar op tijd in het busje te krijgen,’’ vertelt Nelina. ’’Ze heeft geen tijdsbesef en vindt overgangen tussen verschillende activiteiten enorm lastig. Als het haar niet zint wordt ze boos. Ze doet dan dingen die niet mogen of gaat slaan.’’

Nelina is dankbaar voor haar baan. Achtentwintig uur per week werkt zij in de zorg. ‘’Mijn werk is mijn uitlaatklep,’’ zegt zij. ‘’Daar kom ik los van mijn gezin. Bovendien begrijpen mijn collega’s mijn zorgtaken heel goed. Het is prettig om bij hen mijn hart te luchten.’’ Daarnaast krijgt ze veel steun van haar ouders. ‘’Mijn vader gaat elke woensdagmiddag schaatsen met Lisa. Hij eet ook met haar en legt haar op bed zodat ik even kan sporten.’’ Om het weekend gaat Lisa naar een logeeradres. ‘’Dan kunnen wij even ademhalen,’’ stelt haar moeder.

Naast hulp en ondersteuning van haar ouders, ontvangt Nelina ook professionele hulp. ‘’Sta open voor hulp en aanvaard dat je de zorg niet alleen aan kunt, is mijn advies aan andere mantelzorgers. Je hoeft het echt niet alleen te doen.’’ Contact met andere mantelzorgers vindt Nelina in besloten groepen op Facebook. ‘’Het is ontzettend fijn om daar mijn hart te kunnen luchten en tips van anderen te lezen.’’

‘’Het leert je dat niet de enige bent, dat geeft kracht.’’ Omdat Nelina van Breukelen mantelzorger is, ontvangt zij van de gemeente Woerden een cadeaubon als blijk van waardering voor haar inzet. Zorgt u ook voor een ander? Geef dan uw contactgegevens door via www.welzijnwoerden.nl/mantelzorg en ontvang zo de mantelzorgwaardering. Aanmelden voor de mantelzorgwaardering kan tot en met 31 december 2016.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Het COA en de gemeente gaan onderzoeken of het oude kantoor van Campina dienst kan doen als asielzoekerscentrum.
Raad Woerden stemt in met onderzoek naar mogelijkheden asielzoekerscentrum Nieuws 14 uur geleden
• Bij ijssalon Luciano trakteerde een chansonnier voorbijgangers op Franse liedjes.
Woerdense binnenstad in Franse sferen Nieuws 17 apr, 16:26
• Het werk Femme Tunisienne van Louis Favre uit 1929.
Werk van Franse kunstschilder Louis Favre in Stadsmuseum Woerden Nieuws 17 apr, 14:50
• Het voormalige kantoorgebouw van Campina aan de Bleek in Woerden.
Vraag om noodopvang in Woerden; college 'overvallen' door verzoek COA Nieuws 17 apr, 14:31
• Cees en Abram Meijers bekijken de houten modellen van de huidige en vorige kerk.
'Kamerik veel ouder dan we eerder dachten' Nieuws 17 apr, 14:28
• Startpunt van de Drakenbootrace is de Parijse brug.
Drakenbootrace: roeien op de Woerdense Singel Nieuws 17 apr, 14:21
• Het team die de kledingbeurs mogelijk maakte, met rechts op de foto Janneke van Vliet.
Kledingbeurs in Woerdense Johan Frisoschool voor dames met een kleine beurs Nieuws 17 apr, 14:16
• Spelen in een hooiberg tijdens De Boer Op'.
Mooie weer zorgt voor veel bezoekers 'De Boer Op' Nieuws 15 apr, 16:05