Logo woerdensecourant.nl


Een speciale aikido gastdocent uit Japan verzorgde de stage waarbij tweeëndertig aikido leerlingen van Aikido Groene Hart deelnamen.
Een speciale aikido gastdocent uit Japan verzorgde de stage waarbij tweeëndertig aikido leerlingen van Aikido Groene Hart deelnamen. (Foto: pr)

Eerst goed kijken en dan zelf nadoen

Een internationale kinder- en jeugdstage. Dat komt niet zo heel vaak voor in Nederland. Een speciale aikido gastdocent uit Japan verzorgde de stage. De tweeëndertig aikido leerlingen die zin hadden om mee te gaan vanuit Aikido Groene Hart werden verzameld vanuit drie plaatsen: Kamerik, Woerden en Vleuten.

Regio - Een splinternieuwe budo hal midden op het TopSportCentrum in Arnhem. Het publiek kon van boven naar de mat kijken. Aan de linkerkant stonden 12 witte stoelen voor het hoog geëerde publiek. En dat loog er niet om: de ambassadeur van Japan was zelf op bezoek gekomen evenals André Bolhuis, de voorzitter van NOC*NSF, en Gerrit Bartus Dielissen, de voorzitter van Aikido Nederland.

Zeker meer dan 250 aikido leerlingen op de budo mat beneden ons. Wilko Vriesman kwam als eerste naar voren om de stage te openen en vraagt de kinderen driemaal of ze zin hebben in de stage. Een luidkeels: JAAAAHHHHH, allemaal tegelijk. Er zijn zes verschillende landen vertegenwoordigd op de mat. Alles wordt vertaald in het Engels en de les begint.

De docent geeft hele leuke warming-up oefeningen waarbij de kinderen steeds van voren naar achteren door de zaal gaan: als aap, tijger, voorover rollen, achterover, op elkaars rug, als kruiwagen, tot groot vermaak van de kijkers. Een grote groep genietende kinderen met veel plezier, dat is wat wij zien van bovenaf.

Lieke Lievaart uit Woerden krijgt een schouderklopje en compliment van de Japanse leraar, waarop ze direct de glunderend naar boven kijkt en de duim opsteekt naar haar vader, die op zijn beurt weer trots naast mij staat te stralen en alles opneemt.

Er wordt een soort cirkel om de docent verzameld en ze beginnen met de eerste techniek op de knieën. Wildvreemde kinderen kijken elkaar verbaast aan, halen nonchalant hun schouders op en beginnen dan maar met trainen. Mooi is dat je aikido gewoon nadoet. Je hebt er geen taal voor nodig.

Om het wat te stroomlijnen mogen ze op commando aanvallen van de docent. Om beurten. Dan naar staand werken. De aanval blijft hetzelfde de techniek wordt irimi nage. De shihan beweegt vloeiend en krachtig en is zelf ook steeds uke. Dat vinden de kinderen leuk, dat zie je gelijk.

Een korte break van vijf minuten en dan het tweede uur. Best pittig hoor. De ervaren docent schakelt naar wat spelletjes, maar geeft nadrukkelijk steeds een belangrijke opdracht mee: bokje springen, maar de handen strak voor je houden. Dan gaan ze met elkaar een piramide bouwen: vier kids onder, drie daarop en er dan weer twee boven. Livia Rijsdijk uit Vleuten wordt dan onverwacht en tot haar schrik boven op de piramide gezet door Eiji. Ze lacht blij naar haar moeder als ze eenmaal zit. Hier en daar verrijzen op de mat diverse bergjes met veel gelach onder de kinderen zelf en mede door de ouders daarboven.

Dan ineens heel serieus weer een cirkel. Er wordt verteld dat het heel belangrijk is om je armen recht te houden in aikido. Je moet vanuit je lichaam bewegen. De kracht niet uit de armen, maar uit je lijf. De power komt vanuit de samenwerking tussen lichaam en armen en dat in een ontspannen houding uitvoeren. Je kunt dit doen vanuit de pols, hart, buik, voeten et cetera. Denk eraan welke cirkel het beste past bij de partner met wie je traint. Diverse kinderen mogen de docent rond laten draaien. Dan laat hij ineens zien wat de relatie is tussen bokje springen, de stand bij het op je knieën zitten en de uitvoering van de techniek ikkyo ura. Heel nadrukkelijk. Je ziet de meeste kinderen langzaam knikken. Hele mooie lesopbouw van deze jonge leraar. Zelf de houding bij de opbouw van de piramide en de ikkyo eindklem wordt benadrukt dat deze gelijk is.

Als ze aan de slag gaan zie je een ukkepukkie met gemak een grote gast zo op de grond draaien. Typisch aikido. De laatste techniek is ryote dori tenchi nage waar Katsurada een jonge gast uit het publiek in een vrije val door de lucht gooit. Britt van Geen uit Kamerik mag de cooling down voordoen met de Japanse Hombu dojo instructeur en het wordt aan twee kanten van mij opgenomen met Iphones. Leuke vent hoor deze docent. Maakt echt contact met de kinderen, raakt ze aan en laat ook met zich werken. Dat stellen de kinderen erg op prijs. Een daverend applaus voor deze Eiji Katsurada!

Ingezonden naar redactie.woc@persgroep.nl

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox