• De A12.
• De A12. Foto: 123RF.com

Hulpdiensten kunnen A12 gebruiken tijdens afsluiting

Algemeen 311 keer gelezen

WOERDEN • Hulpdiensten kunnen tijdens de afsluiting ‘te allen tijde’ gebruik maken van de A12 tussen Oudenrijn en Nieuwerbrug. Dat blijkt uit antwoorden van het college op vragen van LijstvanderDoes.

Ziekenhuizen, brandweerkazernes en politiebureaus zijn door de gemeente Woerden op een kaart weergegeven. Die kaart is met Rijkswaterstaat gedeeld, zodat zij ervoor kunnen zorgen dat deze locaties bereikbaar blijven. In Woerden zelf worden op diverse plekken verkeersregelaars ingezet, onder andere op het kruispunt Blekerijlaan/Middellandbaan. Zij kunnen er tevens voor zorgen dat een weg waar een calamiteitenvoertuig moet passeren, snel wordt leeggemaakt. Verder worden weggebruikers via attentieborden gevraagd ruimte te maken in geval van een calamiteit. 

Omdat Woerden voor medische hulp na kantooruren en in het weekeinde is aangewezen op Utrecht/Leidsche Rijn, maakt LijstvanderDoes zich ernstige zorgen over de gezondheidsrisico’s die inwoners lopen tijdens de afsluiting van de rijksweg. ‘Als de A12 wordt afgesloten, zullen ook de omliggende wegen vollopen en is er geen doorkomen aan voor medische diensten en mensen die naar het ziekenhuis moeten.’

Gerichte maatregelen
Het college benadrukt dat ze er bij Rijkswaterstaat op heeft aangedrongen om gerichte maatregelen te nemen om de bereikbaarheid voor hulpdiensten zo goed als mogelijk te waarborgen. ‘Daaronder hoort het bereikbaar houden van de ziekenhuizen in de regio en het vrijmaken van wegen aan nood- en hulpdiensten op het moment dat zij van een bepaalde route gebruik moeten maken.’

Uit een brief aan Rijkswaterstaat blijkt dat het Woerdense college zich zorgen maakt over de afsluiting. Er wordt gevreesd voor een verkeerschaos en schade aan lokale wegen. De verwachting is dat het verkeer op de dagen dat de weg dicht is een route door het gebied ten westen van Utrecht gaat zoeken, waarbij de wegen in en rondom Woerden een grote drukte te verwerken krijgen. Ook zouden vervoerders, zoals Snel en Jumbo, door de afsluiting niet goed kunnen bevoorraden.  

Geen optie
Rijkswaterstaat zegt dat het grote onderhoud aan de A12 eind deze maand gewoon doorgaat. Uitstel van de werkzaamheden is geen optie. Gezien de staat van het asfalt kan de winterperiode niet afgewacht worden. Het wegdek is zo slecht dat er zelfs sprake van overtreding van de Wet geluidhinder, zo staat vermeld in een raadsinformatiebrief. 

Er is bewust gekozen voor een volledige afsluiting tussen 27 september tot 7 oktober, om zo de klus in één keer te klaren. Om het verkeer goed te spreiden en de verkeerssituatie ‘beheersbaar’ te houden, worden er omleidingen ingesteld. Rond de zestig verkeersregelaars zorgen voor de verkeersveiligheid op locaties waar veel verkeershinder wordt verwacht. 

Tijdens de afsluiting van de A12 zal het asfalt tussen Woerden en Reeuwijk over een lengte van 4,5 kilometer worden vervangen door geluidsreducerend asfalt. Daarnaast vinden er tussen knooppunt Oudenrijn en Woerden diverse onderhoudswerkzaamheden plaats.

Floris Bakker

Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De burgemeester laat zijn ambtsketen zien aan de kleuters.
Burgemeester op bezoek bij kleuters De Regenboog Nieuws 22 apr, 08:41
• Een tweetal schuren aan de Alpenstraat gingen in vlammen op.
Schuren in lichterlaaie in Woerden 112 22 apr, 08:11
• Anna Drijver brengt Maria op toneel in de voorstelling De Mannen van Maria.
Nieuwe theaterprogramma Het Klooster telt liefst 90 voorstellingen Nieuws 19 apr, 22:04
• Naomi Brehm.
Naomi uit Woerden start crowdfunding voor aanschaf eigen scootmobiel Nieuws 19 apr, 15:41
• De jonge boompjes aan het Waterhoenlaantje zijn door vandalen afgebroken.
Jonge boompjes net aangeplant, nu alweer kapot Nieuws 19 apr, 12:19
• Het COA en de gemeente gaan onderzoeken of het oude kantoor van Campina dienst kan doen als asielzoekerscentrum.
Raad Woerden stemt in met onderzoek naar mogelijkheden asielzoekerscentrum Nieuws 19 apr, 11:46
• Bij ijssalon Luciano trakteerde een chansonnier voorbijgangers op Franse liedjes.
Woerdense binnenstad in Franse sferen Nieuws 17 apr, 16:26
• Het werk Femme Tunisienne van Louis Favre uit 1929.
Werk van Franse kunstschilder Louis Favre in Stadsmuseum Woerden Nieuws 17 apr, 14:50