• Mieke Schilder en Carl Siegert, de samenstellers van het verzamelalbum Historisch Harmelen.
• Mieke Schilder en Carl Siegert, de samenstellers van het verzamelalbum Historisch Harmelen. Foto: Paul van den Dungen

Historische plaatjes verzamelen in Harmelen

Algemeen 667 keer gelezen

HARMELEN • In De Kloosterhoeve wordt vandaag het eerste exemplaar van het Historisch Verzamelalbum Harmelen overhandigd aan BN-er Frans van Seumeren. Een uniek spaaralbum waarin het Harmelen van vroeger en nu is weergegeven. Een collectors-item voor iedereen uit Harmelen en omstreken, maar het is ook een mooi cadeau voor de naderende feestdagen.

Het is een uniek spaaralbum, dat tot stand is gekomen door de tomeloze inzet van Carl Siegert en Mieke Schilder. Het initiatief werd genomen door Harold van Velzen van de gelijknamige Plus in Harmelen, in samenwerking met verschillende Harmelense ondernemers. Zij zijn allemaal even trots op hun gezamenlijke inzet voor dit unieke boek.

Keihard
Mieke Schilder: “Begin februari werd er bij ons aangeklopt met het verzoek of wij hieraan wilden meewerken. Carl en ik hebben al eerder twee boeken geschreven met de titels ‘Bedrijvigheid in Harmelen’ en ‘Een halve eeuw brood op de plank in Reyerscop’. Aan dit album hebben we allebei keihard gewerkt, omdat we slechts een paar maanden de tijd hadden. Carl zorgde voor de foto’s uit het verleden en de andere foto’s en teksten zijn van mij.”

Ook Carl, een verzamelaar in hart en nieren en met een onschatbare kennis over Harmelen en zijn inwoners, stak er behoorlijk wat energie in. “Nadat bekend was wat er allemaal in het boek moest komen, ben ik in mijn uitgebreide verzameling gaan zoeken. Over elk onderwerp had ik wel wat in mijn archief, maar dat moest ik wel allemaal gaan bekijken, beschrijven en op onderwerp sorteren. De tafel in mijn huis lag bezaaid met foto’s en er kwamen er steeds meer bij. Nu heb ik een makkelijke vrouw en hebben wij zonder morren weken lang aan een andere tafel gegeten.” Zo verging het ook Mieke die daarnaast nog de teksten bij de onderwerpen moest schrijven. Met hulp van een medewerkster van de Plus konden de foto’s van Carl worden gescand.

Boekenkast
Intussen zijn de maanden verstreken en is het boek klaar. Het is een prachtig boek geworden dat eigenlijk bij iedere Harmelenaar in de boekenkast moet staan. Niet alleen bij de Plus, maar nog veertien andere deelnemende ondernemers in het Winkelhart van Harmelen doen aan deze actie mee. Het boek kost 5 euro en daarin moeten dan 324 plaatjes worden verzameld. Deze plaatjes zijn verkrijgbaar bij aankoop van een bepaald bedrag bij de deelnemende winkeliers. Deze bedragen kunnen verschillen. Op de Facebookpagina van Plus Van Velzen Harmelen en die van Winkelhart Harmelen worden binnenkort nadere mededelingen gedaan.

Harold van Velzen van de Plus: “De spaaractie start op maandag 4 oktober en loopt tot half december. Op zaterdag 11 december wordt er in De Kloosterhoeve nog een speciale ruilmiddag georganiseerd waar iedereen zijn ontbrekende plaatjes kan vinden en dubbele plaatjes kan inruilen. Een deel van de opbrengst van het boek zal worden besteed aan een of twee Harmelense goede doelen. Eind november zullen deze bekend worden gemaakt.”

Paul van den Dungen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Een tweetal schuren aan de Alpenstraat gingen in vlammen op.
Schuren in lichterlaaie in Woerden 112 22 apr, 08:11
• Anna Drijver brengt Maria op toneel in de voorstelling De Mannen van Maria.
Nieuwe theaterprogramma Het Klooster telt liefst 90 voorstellingen Nieuws 19 apr, 22:04
• Naomi Brehm.
Naomi uit Woerden start crowdfunding voor aanschaf eigen scootmobiel Nieuws 19 apr, 15:41
• De jonge boompjes aan het Waterhoenlaantje zijn door vandalen afgebroken.
Jonge boompjes net aangeplant, nu alweer kapot Nieuws 19 apr, 12:19
• Het COA en de gemeente gaan onderzoeken of het oude kantoor van Campina dienst kan doen als asielzoekerscentrum.
Raad Woerden stemt in met onderzoek naar mogelijkheden asielzoekerscentrum Nieuws 19 apr, 11:46
• Bij ijssalon Luciano trakteerde een chansonnier voorbijgangers op Franse liedjes.
Woerdense binnenstad in Franse sferen Nieuws 17 apr, 16:26
• Het werk Femme Tunisienne van Louis Favre uit 1929.
Werk van Franse kunstschilder Louis Favre in Stadsmuseum Woerden Nieuws 17 apr, 14:50
• Het voormalige kantoorgebouw van Campina aan de Bleek in Woerden.
Vraag om noodopvang in Woerden; college 'overvallen' door verzoek COA Nieuws 17 apr, 14:31