• Monument aan de Hazekade in Zegveld ter herinnering aan de acht omgekomen bemanningsleden van de Amerikaanse B-17 bommenwerper San Antonio.
• Monument aan de Hazekade in Zegveld ter herinnering aan de acht omgekomen bemanningsleden van de Amerikaanse B-17 bommenwerper San Antonio. Foto: Nationaal Comité 4 en 5 mei – foto H.A.C. Broekman

Lezing over crash Amerikaanse B-17 bommenwerper in Zegveld

Algemeen 398 keer gelezen

WOERDEN • Op uitnodiging van de Stichts-Hollandse Historische Vereniging verzorgt archeoloog en historicus Jeroen van der Kamp op donderdag 30 september in Het Baken in Woerden een lezing over de dramatische crash van de Amerikaanse B-17 bommenwerper San Antonio Rose nabij Zegveld. 

Het vliegtuig stortte op 21 februari 1944 neer. Slechts twee van de tien inzittenden overleefden de crash: Charles Barnthson en Barclay Glover. Zij werden krijgsgevangenen en overleefden de oorlog. Twee van hun acht gesneuvelde kameraden (Amberg en Hines) liggen begraven op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten. Op 8 oktober 2015 is er langs de Hazekade een monument onthuld voor de acht bemanningsleden die omkwamen. Jeroen van der Kamp deed zeven jaar onderzoek naar de achtergronden van de crash. Hij schreef er het boek over, getiteld ‘Ik verwacht tegen juni terug te zijn’.

Voor het eerst
De lezing die hij geeft vindt plaats in het kader van de uitreiking (op 1 oktober) van vier onderscheidingen door de Amerikaanse Four Chaplains Memorial Foundation in de Oranjekazerne in Schaarsbergen. De Legion of Honour Humanitarian Award wordt daarbij voor het eerst in Nederland uitgereikt. En wel aan Herman Boxtart (postuum), verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog, Ria Boxtart, gastspreker op scholen over de Tweede Wereldoorlog en gastdocent van het herinneringskamp Westerbork en Jaaike Brandsma, veteraan van de 11e Luchtmobiele Brigade, tevens secretaris van de vereniging De Gewonde Soldaat.

De vierde onderscheiding is de hoogste onderscheiding buiten de Verenigde Staten: de Legion of Honor Bronzen Medaille. Die wordt uitgereikt aan Yvo Hartzema veteraan van de 11e Luchtmobiele Brigade als voorzitter van de Vereniging De Gewonde Soldaat en voor zijn buitengewone inzet voor veteranen in Nederland. Hartzema woonde tot voor kort in Harmelen.

De lezing in Het Baken (Beneluxlaan 3) in Woerden start om 20.00 uur. Let op: de lezing is in het Engels. Voor het bezoek gelden corona-maatregelen. Aanmelden is niet nodig.

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Tour de Terras in 2023.
Kerkgangers hebben last van muziek tijdens 'Tour de Terras' in Woerdense binnenstad Nieuws 22 apr, 09:00
• De burgemeester laat zijn ambtsketen zien aan de kleuters.
Burgemeester op bezoek bij kleuters De Regenboog Nieuws 22 apr, 08:41
• Een tweetal schuren aan de Alpenstraat gingen in vlammen op.
Schuren in lichterlaaie in Woerden 112 22 apr, 08:11
• Anna Drijver brengt Maria op toneel in de voorstelling De Mannen van Maria.
Nieuwe theaterprogramma Het Klooster telt liefst 90 voorstellingen Nieuws 19 apr, 22:04
• Naomi Brehm.
Naomi uit Woerden start crowdfunding voor aanschaf eigen scootmobiel Nieuws 19 apr, 15:41
• De jonge boompjes aan het Waterhoenlaantje zijn door vandalen afgebroken.
Jonge boompjes net aangeplant, nu alweer kapot Nieuws 19 apr, 12:19
• Het COA en de gemeente gaan onderzoeken of het oude kantoor van Campina dienst kan doen als asielzoekerscentrum.
Raad Woerden stemt in met onderzoek naar mogelijkheden asielzoekerscentrum Nieuws 19 apr, 11:46
• Bij ijssalon Luciano trakteerde een chansonnier voorbijgangers op Franse liedjes.
Woerdense binnenstad in Franse sferen Nieuws 17 apr, 16:26