• De Stadspoort in Woerden.
• De Stadspoort in Woerden. Foto: Floris Bakker

Woerden in beeld voor opvang asielzoekers

Algemeen 831 keer gelezen

WOERDEN • Er komt mogelijk een opvanglocatie voor asielzoekers in Woerden. Men denkt aan een kleinschalige voorziening waar 50 tot 70 asielzoekers samen wonen met woningzoekenden. Waar deze moet komen is (nog) niet bekend.

Wethouder Tymon de Weger benadrukt dat het gaat om een verkenning, voortkomend uit de vraag van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) om in de provincie Utrecht een AZC te bouwen voor 450 asielzoekers. “De provincie heeft aangegeven daar geen mogelijkheid voor te zien. Wel is afgesproken dat de gemeente Utrechtse Heuvelrug 100 extra opvangplekken realiseert binnen het daar bestaande AZC. Samen met andere gemeenten van de U10 (een samenwerkingsverband waarbij verschillende Utrechtse gemeenten zijn aangesloten, red.) onderzoeken we of er kleinere ‘satelliet’ vestigingen kunnen komen om de overige 350 plekken over te verdelen. 

Integratie
Woerden is volgens De Weger ‘nadrukkelijk in beeld’ als één van de kandidaten om een dergelijke eenheid te realiseren. “Een concrete locatie hebben we nog niet. Wel denken we aan een gemengde woonvorm, waarin verschillende doelgroepen samen wonen met asielzoekers. Integratie kan daarmee op dag één starten. En als de opvang van asielzoekers niet meer nodig is, kunnen we de voorziening gebruiken voor starets en ‘spoedzoekers’. Maar nogmaals, het gaat om een verkenning. We kijken of het kan of niet kan hier in Woerden. Een dergelijke voorziening uit de grond stampen kost immers geld en het aanbod dat er nu ligt, is echt veel te mager.”

Woerden zal de komende jaren ook aanzienlijk meer statushouders moeten huisvesten. Het gaat volgens De Weger om bijna een verdubbeling. “Normaal ligt het aantal rond de 40, maar in 2021 hebben we het over bijna 80 statushouders. En het jaar erop is de verwachting dat we ergens tussen de 40 en 70 uit gaan komen.” De stijging is het gevolg van de inhaalslag die de Immigratie- en Naturalisatiedienst maakt in het behandelen van asielaanvragen. 

Stadspoort
De gemeente, woningcoöperatie GroenWest en het Antonius Ziekenhuis bekijken of de Stadspoort nog langer gebruikt kan worden. Ook hier is het de bedoeling dat statushouders en reguliere woningzoekenden samen een gemeenschap vormen. Het gebouw heeft echter wel een opknapbeurt nodig. Daarnaast werken de gemeente en GroenWest aan meer locaties voor nieuwbouw van sociale huurwoningen. Op de middellange termijn (2023) komen minimaal 107 sociale huurappartementen op de markt: 82 binnen het nieuwbouwplan De Houttuin en 25 binnen het plan Witt. “Die huizen gaan echt niet allemaal naar statushouders, maar het aanbod zorgt er wel voor dat de doorstroming op gang komt in het bestaande goedkope huursegment.”

Gemeenten zijn elk jaar verplicht om statushouders op te vangen. Door de krapte op de woningmarkt is dat een helse klus. De Weger verwacht ook niet dat Woerden de jaarlijks door het Rijk opgelegde taakstelling gaat halen. “Alle gemeenten kampen met dit probleem en Woerden vormt hierop geen uitzondering.” 

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Julia Groen en Gwenn Hoogenboom spraken met Joke de Wissel (foto). Zij is een van de organisatoren van het plaatsen van een monument ter nagedachtenis aan de in 1943 overleden bemanning van een neergestorte Britse bommenwerper bij de boerderij van haar grootouders.
Fotoproject 'Conflict' in Woerdense Petruskerk Nieuws 8 uur geleden
• Hester Korver van de Woerdense Vakantieweek en Kasper Tappel van BPA.
BPA komende drie jaar sponsor Woerdense Vakantieweek Zakelijk 12 uur geleden
• Sven van der Plank van Siveo '60.
Siveo '60 bijna veilig: 'We moeten vooral niet gaan rekenen' Sport 12 uur geleden
• Birgitte van Hoesel in de Wereldwinkel aan de Havenstraat.
Wereldwinkel Woerden bestaat 45 jaar: 'Wie hier iets koopt, draagt bij aan een betere wereld' Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Vacatures Dumaco Montfoort: kom jij bij ons werken? advertorial 13 uur geleden
• Padel2Go-locatie.
Woerden krijgt indoor padelcentrum met zes banen Zakelijk 24 apr, 16:34
• Kermis op het Exercitieveld in Woerden.
Jongen (14) beroofd en mishandeld op kermis in Woerden 112 24 apr, 14:47
• Mevrouw Van Doorn-Verstoep met de burgemeester.
Burgemeester Woerden bezoekt 102-jarige inwoonster Nieuws 24 apr, 14:14