Logo woerdensecourant.nl


De eerste blokken aan de Stromenlaan zijn zo'n veertig jaar geleden opgeleverd.
De eerste blokken aan de Stromenlaan zijn zo'n veertig jaar geleden opgeleverd. (Foto: PR)

Veertig jaar Stromenlaan

Woerden - Zomer 1977 werden de voorste twee blokken aan de Stromenlaan (nr. 9 t/m 28) in Molenvliet opgeleverd. Deze blokken maakten deel uit van totaal 91 koopwoningen, destijds gebouwd door vijf Woerdense aannemers.

Dat er in deze nieuwbouwwijk zoveel saamhorigheid en gezelligheid ontstond kon niemand tevoren weten. Komende zondag is er een Stromenlaan Treffen in eetcafé Walzicht. Alle mooie herinneringen komen dan op tafel en zullen uitgewisseld worden tussen oude en nieuwe bewoners. Michael Stallvord kijkt terug op een mooie tijd in dit bijzondere en levendige buurtje.

Iedereen hielp elkaar

"Jan was vrachtautochauffeur en kon wel mooie zwarte tuingrond voor ons regelen. Iedereen deed spontaan mee. Op vrijdag werd er op de parkeerplaats een enorme berg tuinaarde gestort. Ikzelf kwam uit de stad en daar is het credo ieder voor zich. Tot mijn verbazing gingen op zaterdagmorgen alle kruiwagens eerst naar tuin 1 daarna naar tuin 2 enzovoort. Iedereen hielp elkaar. Zo ook bij het ophangen van de zonneschermen. Bij buurvrouw 3 kregen we allemaal koffie en bij buurman 6 kwam het bier te voorschijn. Zo ontstond er vanaf het begin al een enorme saamhorigheid en het klikte goed."

"We hadden ook regelmatig feestjes bij elkaar in de straat die tot vroeg in de ochtend door gingen. We troffen het want er zaten wel een paar heerlijke fuifnummers tussen. Ik herinner mij dat we vaak met gedoofde lichten de staat in reden en snel naar binnen glipten. Immers bij ons stonden 's morgens om 7 uur weer twee kinderen aan onze oren te trekken. Deden we dat niet dan werd er aangebeld en moesten we een "afzakkertje" aan de overkant komen halen. Menig oudjaarsavond zaten we met de buurtjes bij elkaar en trokken we 's nachts in polonaise door de huizen heen naar achterburen aan de Vecht."

Vroeger ging nog alles via kabeltjes dus de babyfoonverbindingen. Michael: "Wij hadden een vaste kabel door de dakgoot naar onze buren liggen. Handig als we op elkaars kinderen moesten passen. Waren de buren ook niet thuis dan legden we een kabeltje dwars over de straat met een baksteen aan beide kanten in de goot. Zo konden dan ook de overburen oppassen."

Reünie

Na een verhuizing verwateren veel contacten. Van hechte burenvriendschap naar helemaal uit het oog verloren. Het idee is ontstaan om een reünie te organiseren voor alle nieuwe - en oude bewoners, kinderen maar ook de voor - en achterburen uit de Vecht en de Dieze.

In twee van de 20 huizen wonen nog steeds de allereerste bewoners maar er is ook een woning waar de afgelopen 40 jaar al vijf andere naambordjes op de muur zijn geschroefd. Eén gezin wilde de straat en de buurt beslist niet verlaten en is naar de overkant verhuisd.

Michael besluit: "We willen dat sfeertje van vroeger nog eens terug halen in onze herinneringen, kennismaken met de huidige bewoners en hen vooral ook deelgenoot maken van onze verhalen en saamhorigheid."

Meer berichten

Shopbox