<p>&bull; Ken je het beroep Kinderverschrikker al? Zo eng is Tosca Menten in het echt niet hoor, vooral grappig.</p>

• Ken je het beroep Kinderverschrikker al? Zo eng is Tosca Menten in het echt niet hoor, vooral grappig.

(Foto: Hannah van Herk. Tekst: Winny van Rij )

Heb jij ook zo’n zin in een ‘Snertmiddag’?

  •   keer gelezen

WOERDEN • De Koeiemart gaat niet door en daarom komt de Woerdense en grappigste kinderboekenschrijfster Tosca Menten naar Het Klooster. “Ik zei tegen Jacqueline van Het Klooster: ‘Zeg maar wat ik moet doen’. ‘Maak er maar een snertmiddag van’, zei ze spontaan en zo is het idee ontstaan.”


“Omdat het eigenlijk Koeiemart is, maken we ter plekke een koeienlied, samen met de kinderen”, bedenkt ze hardop. “Het idee is nog maar twee weken oud dus ik moet het snertdeel van het programma nog verzinnen, maar ik doe in ieder geval wat ik altijd doe: liedjes zingen en verhalen vertellen samen met mijn vaste muzikant Mirek. Hij is geniaal, speelde bij mijn dochter Kiki tijdens haar afstudeeropdracht en zo leerde ik hem kennen.”

Onthulling
Dat bedenken van het snertdeel doet ze als de Kinderboekenweek afgelopen is. “Tot 19 oktober ben ik iedere dag gewoon weg.” Het is dan ook bijzonder dat ze even tijd kon vrijmaken voor dit interview. Ze interviewt voor haar boeken trouwens zelf ook wel. “Bijvoorbeeld de burgemeester voor mijn boek ‘Koning Snert’. Dat boek komt in december uit en heb ik speciaal voor Woerden 650 jaar stad geschreven, daar vertel ik later een keer meer over. Tijdens de Snertmiddag onthul ik het eerste hoofdstuk, dat gaat namelijk over de Koeiemart en de snertwedstrijd van vorig jaar.”

Boek 44
Het boek voor Woerden 650 jaar stad wordt Tosca’s 45ste boek. Nummer 44 is ‘de Chocoladetandarts’, speciaal geschreven voor deze Kinderboekenweek, met het thema ‘Beroepen.’ “Voor dit boek heb ik 238 nieuwe beroepen bedacht zoals de octopusmanicure, kinderverschrikker, vogeldirigent en daar maffe verhalen bij geschreven.” Daarmee gaat ze de scholen langs en heeft er een filmpje en een liedje bij. “Dat doe ik bij ieder boek.”

Kermis en Klooster
De Snert-middag dus. “Gesteund door het Letterenfonds mocht ik zelf een project kiezen. Meteen dacht ik aan een optreden in Het Klooster. Voorlezen doe ik al genoeg en dit is voor meer mensen leuk.” Het gaat vast een gezellige boel worden. “Hopelijk met erwtensoep en poffertjes, want dat hoort erbij op deze dag. De kermis kan trouwens wel, dus een leuke combinatie; een uurtje naar Het Klooster en dan de kermis op.” De voorstelling is op woensdag 27 oktober om 15.00 uur en kaarten kosten 6 euro. Die kun je 24/7 kopen via de website van Het Klooster https://www.kloosterwoerden.nl/theater-lvp/

Winny van Rij
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten