• Ken je het beroep Kinderverschrikker al? Zo eng is Tosca Menten in het echt niet hoor, vooral grappig.
• Ken je het beroep Kinderverschrikker al? Zo eng is Tosca Menten in het echt niet hoor, vooral grappig. Foto: Hannah van Herk. Tekst: Winny van Rij

Heb jij ook zo’n zin in een ‘Snertmiddag’?

Algemeen 398 keer gelezen

WOERDEN • De Koeiemart gaat niet door en daarom komt de Woerdense en grappigste kinderboekenschrijfster Tosca Menten naar Het Klooster. “Ik zei tegen Jacqueline van Het Klooster: ‘Zeg maar wat ik moet doen’. ‘Maak er maar een snertmiddag van’, zei ze spontaan en zo is het idee ontstaan.”

“Omdat het eigenlijk Koeiemart is, maken we ter plekke een koeienlied, samen met de kinderen”, bedenkt ze hardop. “Het idee is nog maar twee weken oud dus ik moet het snertdeel van het programma nog verzinnen, maar ik doe in ieder geval wat ik altijd doe: liedjes zingen en verhalen vertellen samen met mijn vaste muzikant Mirek. Hij is geniaal, speelde bij mijn dochter Kiki tijdens haar afstudeeropdracht en zo leerde ik hem kennen.”

Onthulling
Dat bedenken van het snertdeel doet ze als de Kinderboekenweek afgelopen is. “Tot 19 oktober ben ik iedere dag gewoon weg.” Het is dan ook bijzonder dat ze even tijd kon vrijmaken voor dit interview. Ze interviewt voor haar boeken trouwens zelf ook wel. “Bijvoorbeeld de burgemeester voor mijn boek ‘Koning Snert’. Dat boek komt in december uit en heb ik speciaal voor Woerden 650 jaar stad geschreven, daar vertel ik later een keer meer over. Tijdens de Snertmiddag onthul ik het eerste hoofdstuk, dat gaat namelijk over de Koeiemart en de snertwedstrijd van vorig jaar.”

Boek 44
Het boek voor Woerden 650 jaar stad wordt Tosca’s 45ste boek. Nummer 44 is ‘de Chocoladetandarts’, speciaal geschreven voor deze Kinderboekenweek, met het thema ‘Beroepen.’ “Voor dit boek heb ik 238 nieuwe beroepen bedacht zoals de octopusmanicure, kinderverschrikker, vogeldirigent en daar maffe verhalen bij geschreven.” Daarmee gaat ze de scholen langs en heeft er een filmpje en een liedje bij. “Dat doe ik bij ieder boek.”

Kermis en Klooster
De Snert-middag dus. “Gesteund door het Letterenfonds mocht ik zelf een project kiezen. Meteen dacht ik aan een optreden in Het Klooster. Voorlezen doe ik al genoeg en dit is voor meer mensen leuk.” Het gaat vast een gezellige boel worden. “Hopelijk met erwtensoep en poffertjes, want dat hoort erbij op deze dag. De kermis kan trouwens wel, dus een leuke combinatie; een uurtje naar Het Klooster en dan de kermis op.” De voorstelling is op woensdag 27 oktober om 15.00 uur en kaarten kosten 6 euro. Die kun je 24/7 kopen via de website van Het Klooster https://www.kloosterwoerden.nl/theater-lvp/

Winny van Rij

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Wethouder Jacques Rozendaal kwam langs op basisschool Jorai om de leskist te lanceren.
Leskist over armoede gelanceerd op basisschool in Zegveld Nieuws 27 mrt, 16:24
• Vrijwilliger bezig met het rapen van zwerfafval in Zegveld.
Vrijwilligers prikken zakken vol zwerfafval bij elkaar; infuuszak toch wel vreemdste vondst Nieuws 27 mrt, 16:18
• Naast het criterium is er ook een fiets- en toertocht door het Groene Hart.
Zevende editie Ronde van Woerden Nieuws 26 mrt, 20:41
• De oversteek bij de kruising Polanerbaan met de Stationsweg is een knelpunt als het gaat om de verkeersveiligheid.
Woerden wil veiliger fietsroutes van en naar dorpen Nieuws 26 mrt, 20:26
• In een benedenwoning aan de Rembrandtlaan heeft dinsdagochtend brand gewoed.
Brand in appartement van portiekflat in Woerden 112 26 mrt, 08:51
• Niels de Jong in de nieuwe winkel van Natuurlijk Bloemen.
Natuurlijk Bloemen opent op Molenvliet nieuwe winkel ingezonden 26 mrt, 08:51
Afbeelding
Woerden zet gebiedsproces over plaatsing windmolens bij Harmelen 'gewoon' door Nieuws 25 mrt, 19:09
• Marja (links) van Recovery Divers dook in het water van de haven in Woerden en wist de autosleutel van Jetty te vinden.
Recovery Divers schieten te hulp in haven Woerden video 25 mrt, 18:59