<p>• Mirte Damen.</p>

• Mirte Damen.

(Foto: Carla Vermeend)

Column Mirte Damen: Help! Brandweer gezocht!

  •   keer gelezen

Daar stond ik dan in het Westdampark in Woerden langs het water van onze singel met 2 duikers en 3 brandweermannen, het was een oefening. Op een stukje van 10 meter haalden de kikvorsmannen 2 fietsen, een kruiwagen en een oude scooter uit het water. Vol met mosselen. Bizar, dit ligt op 10 meter diepte. 


Onze singels liggen er vol mee. Ik hoorde het al vaker. Dus ik dacht even na en heb een idee! Beste gemeente, kunnen we in november een weekend regelen dat we met mensen gaan dreggen langs de kanten en bij bruggen? Ik denk namelijk dat we zwaar gaan schrikken van wat er in onze grachten ligt. Het ligt vol met oud ijzer. 

We zijn zo bezig met het klimaat, maar zullen we het een stukje kleiner houden? En eerst bij onszelf in ons eigen stadsie beginnen. Natuurlijk is zonne energie geweldig, maar de singels schoonhouden is ook super fijn voor de natuur en veilig voor de zwemmers. 

Als alle magneetvissers even een dreg erbij nemen, dan zou dat snel gaan.

Terug naar de oefening die de brandweer Woerden deed. Elke week oefenen ze met het duikteam om super scherp te blijven. En op letterlijk alle puntjes een ‘i’ te zetten. Niets mag aan het toeval worden overgelaten, elke seconde telt.

Ik gebruik mijn column dan ook graag voor het volgende. De Brandweer Woerden heeft beroeps- en ook vrijwillige brandweerlieden. Ze zoeken nieuwe leden voor het team. Ben jij 18 jaar of ouder en zou jij het fijn vinden om mensen te kunnen helpen in nood? Dan zoeken zij jou! Maar echt, wij kunnen niet zonder hen! Het gaat hier wel om meer dan even een brandje blussen. 

Om brandweervrijwilliger te worden moet je aan een aantal eisen voldoen. Het is belangrijk dat je na alarmering binnen enkele minuten op de brandweerpost aanwezig kunt zijn. Snelheid is immers de kracht van de brandweer. Iedere seconde telt, op ieder moment van de dag. Je bent dan ook bereid om op onverwachte momenten, als de pieper gaat, direct je werk of andere bezigheden te laten voor wat ze zijn en naar de post te gaan.

Zie en lees deze link!

https://vru.nl/vrijwillige-brandweer

Men zit echt om nieuwe mensen te springen. Hoe fantastisch als er een paar nieuwe mannen en vrouwen in Woerden bij kunnen komen. Dus om in duikersterm af te sluiten: Durf jij in het diepe te springen? Alleen zit er één heel groot risico aan vast. De kans is namelijk heel groot dat je er een nieuwe vriendengroep erbij krijgt. Durf jij ook dat risico aan te gaan? 

O ja en mocht jij nu echt een spuit elf zijn, blijf dan lekker thuis en zuig daar je modder aan!

Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten