• Maurits Harmsen is tot de top 6 doorgedrongen voor de titel 'Geschiedenisdocent van het jaar'.
• Maurits Harmsen is tot de top 6 doorgedrongen voor de titel 'Geschiedenisdocent van het jaar'. (Foto: Harm Renkers)

Docent Minkema College bij top 6 ‘Geschiedenisleraar van het jaar’

  •   keer gelezen

WOERDEN • Docent Maurits Harmsen is tot de top 6 doorgedrongen voor de titel ‘Geschiedenisdocent van het jaar’. Deze prijs wordt dit jaar voor de achtste keer uitgereikt door de NTR, het Nationaal Archief en het Rijksmuseum. 


Leden van de vakjury bezochten de afgelopen weken de vijftien genomineerde scholen waaronder de vmbo-locatie van het Minkema College aan de Steinhagenseweg. Zij woonden de les bij van Harmsen en plaatsen hem daarna op een shortlist van zes docenten. Uit deze shortlist wordt een top 3 gekozen, waaruit de jury uiteindelijk de beste Geschiedenisdocent van het jaar zal kiezen. 

Geschiedenisclips
Harmsen geeft les op het vwo én vmbo. Hij maakt overtuigende vmbo geschiedenisclips met landelijk bereik. ‘Maar voor zijn eigen leerlingen heeft hij vooral persoonlijke aandacht’, schrijft de jury. ‘Hij spreekt hun taal en sleept ze overtuigend het verleden in. Iedere les weer.’

De winnende docent is een jaar lang de ambassadeur van het geschiedenisonderwijs, neemt een lesvideo op en mag zijn hele klas trakteren op een uitje naar het Rijksmuseum. De zoektocht naar de beste geschiedenisdocent begon in maart van dit jaar. Zowel scholieren, directies als collega’s droegen meer dan 100 docenten voor. Harmsen werd door één van zijn leerlingen opgegeven wat leidde tot de nominatie.

Maurits Harmsen: “Ik gebruik in mijn interactieve lessen altijd een combinatie van film, beeld en natuurlijk het oorspronkelijke verhaal. Deze combinatie sluit heel goed aan bij de belevingswereld van mijn leerlingen. Ik ben trots dat de vakjury dit ook heeft gewaardeerd.”

Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten