Logo woerdensecourant.nl


Leden van de Lionsclub Woerden Castellum Laurum zijn trots op de opbrengst van de Slag om Woerden. Dankzij Kolonel Majoor Oppelaar komt dit ook ten goede aan de Linda Foundation. Tekst en foto's: Winny van Rij
Leden van de Lionsclub Woerden Castellum Laurum zijn trots op de opbrengst van de Slag om Woerden. Dankzij Kolonel Majoor Oppelaar komt dit ook ten goede aan de Linda Foundation. Tekst en foto's: Winny van Rij (Foto: Winny van Rij)

Mooie opbrengst van de Slag om Woerden

Het inschrijfgeld van De slag om Woerden bracht 10.000 euro op voor de Linda Foundation die ook een cheque van 5.000 euro van het Food Good Festival ontving. Met deze 15.000 euro geeft de Linda foundation dertig Woerdense gezinnen met kinderen die zich in een financieel benarde positie bevinden rond de feestdagen een steuntje in de rug .

Woerden - "Zij kunnen voor de feestdagen nieuwe schoenen, kleding, speelgoed en lekker eten kopen," aldus Ingrid Nooijen, voorzitter van de organiserende Lionsclub Woerden Castellum Laurum in haar openingswoordje. "Ze krijgen een pakket bonnen voor Albert Heijn, Hema, Intertoys en C&A die ze naar eigen keuze kunnen besteden." De teams waren er die avond bij het Kalsbeek Bredius vooral voor het goede doel maar er was ook strijdvaardigheid om de wisselleeuw te winnen. De avond werd dan ook gekenmerkt door razendsnel denken, rivaliteit en gezelligheid.

Moeilijk vragen

Tussen de gangen van het buffet door moest er anderhalf uur gewerkt worden. Dertig teams van bedrijven, gemeente en scholen streden tegen elkaar en de vragen waren best moeilijk zo liet menigeen zich ontvallen. Welke auto hoort bij welke James Bond film, welke wereldster heeft welke parfumlijn, of het minder moeilijke 'maak sinterklaasliedjes af'. Je kon de joker inzetten als je verwachtte de vraag slecht te hebben gemaakt of de verdubbelaar als je de vraag dacht heel goed te hebben ingevuld. Vier minuten per vraag, strenge controle en tussendoor het rode draadspel. Kortom, veel tijd om te praten over andere dingen was er niet, maar dat kon daarna weer tijdens het dessertbuffet. De wisselleeuw ging vorig jaar naar het team van de gemeente en er was nog enige hoop dat deze op het stadhuis kon blijven maar de gemeente werd tweede en de wisselleeuw ging naar het Team Isero/Gerritsen.

Onderhandelen

Goed gebruik is dat de gastspreker van de avond ook deelneemt aan De slag om Woerden met het dit jaar op de elfde plek geëindigde Team 30. Generaal Majoor Richard Oppelaar voelde zich in zijn Woerden op het gemak en streed dapper mee met het spel. Een stuk relaxter dan zijn dagelijks werk, het coördineren van missies naar het buitenland. Hij sprak over 'Onderhandelen in crisissituaties'. "De context waarin je moet onderhandelen is altijd lastig.Partijen willen per definitie niet samenwerken. De gesprekspartners zijn dan ook altijd ongelijkwaardig. Een deal hoeft daarom niet perfect te zijn, als die maar werkt." Militairen moeten altijd schakelen, zei hij: "Tussen samenwerken, onderhandelen en vechten waarbij hun uitstraling die van krijger is, terwijl hij ook diplomaat moet zijn." Oppelaar mocht het goede doel van de avond bepalen en besloot dat ook de opbrengst van deze avond naar de minder bedeelde gezinnen in Woerden zou gaan.

Selectie gezinnen

Linda de Mol had een videoboodschap ingesproken en haar collega Helene van Hes nam de cheques in ontvangst: "We gaan een aantal gezinnen onvergetelijke feestdagen bezorgen," zei ze. Dat gebeurt in december net voor de feestdagen. John van der Meer van Lions Woerden Castellum Laurum legt uit dat de Linda Foundation actie onderneemt. "Ze nemen zelf contact op met lokale hulpverleners zoals de gemeente, schuldhulpverleners en bewindvoerders in Woerden die gezinnen kunnen voordragen op de website van de Linda Foundation." De foundation selecteert de dertig gezinnen die vervolgens worden uitgenodigd om zelf de nodige gegevens in te vullen. "Dat zal de komende tijd gaan plaatsvinden. Wij als Lions blijven daar vanwege privacy redenen helemaal buiten." De 5.000 euro die het Good Food Festival opbracht en de 10.000 euro van De slag om Woerden van deze Lionsclub, komen helemaal ten goede aan de dertig gezinnen, de Linda Foundation betaalt de overheadkosten.

Meer berichten

Shopbox