Logo woerdensecourant.nl


Farida, Kimberley en Martin (v.l.n.r.): "Bij K'77 voel je je thuis." (Foto: Felix van Kooten)
Farida, Kimberley en Martin (v.l.n.r.): "Bij K'77 voel je je thuis." (Foto: Felix van Kooten) (Foto: Felix van Kooten)

K'77: de 'andere' uitgaanslocatie

Komende vrijdag en zaterdag pakt K'77 aan de Hoge Rijndijk flink uit met vijf bands, waaronder het Woerdense The Big Fat Bitches. De aanleiding is het veertigjarig bestaan van de vereniging in november. Wat meteen een mooie reden is om even vooruit én terug te kijken.

WOERDEN – Een gezellige bar, ruimte voor muziek die je op radio weinig hoort, livebands, de Band K'lash competitie, jamsessies en verschillende andere activiteiten: K'77 is een begrip in Woerden en omstreken. En een plek om je thuis te voelen, stellen Martin Kastelein, Kimberley van Zijl en Farida Schoonhoven. Deze drie vormen het dagelijks bestuur van de vereniging. "Juist dat we een non-profit vereniging zijn, maakt ons anders dan andere uitgaansplekken. Het geeft een andere sfeer. Voor veel bezoekers hebben we emotionele waarde, ze voelen zich sterk met ons en met elkaar verbonden. Daarbij kun je lid worden, waardoor je korting krijgt op de toegangsprijzen. En je kunt meewerken bij het organiseren van themafeesten of bijvoorbeeld achter de bar staan." Deze opzet is waar de term 'alternatieve uitgaansgelegenheid' tegenwoordig op slaat, want K'77 gaat zich qua muziek op een wat bredere doelgroep richten. "Je kunt bijvoorbeeld van zowel rock houden als elektronische muziek, muzikale grenzen vervagen ook bij onze bezoekers steeds meer. Met die ontwikkeling willen we meegaan."

Kerst

Hoe K'77 is ontstaan, is een bijzonder verhaal. "In 1977 wilde een groep jongeren van de katholieke kerk op hun eigen wijze kerst vieren, in de Bonaventurakerk. Dat is uitgegroeid tot K'77. En het verklaart meteen de naam: de K die nu oficieel voor Kontakt staat, verwees oorspronkelijk naar kerst." Na locaties als de kelder van Het Klooster, de Prins Hendrikstraat en de sportvelden bij Molenvliet kreeg K'77 rond 1990 de beschikking over het huidige pand. "Dat is voor de live-optredens zo goed geïsoleerd dat het 130 dB aan geluid tegenhoudt. Doordat er ook geen ramen in te zien zijn, staat het ook wel bekend als 'bunker'. Al willen we die naam eigenlijk niet meer gebruiken. We zijn ondertussen allang niet meer aan een kerk gebonden maar bieden gezelligheid en vermaak voor iedereen. Er gebeuren bij ons echt leuke dingen! Over veel gebeurtenissen wordt twintig jaar later nog nagepraat door oud-medewerkers. En ja, er zijn bij K'77 ook relaties en zelfs huwelijken ontstaan!" Ongetwijfeld zullen tijdens de reünie voor oud-medewerkers op zondagmiddag naast foto's vele mooie herinneringen de revue passeren.

Dank

Dat het jubileum drie dagen lang gevierd kan worden, wordt mede mogelijk gemaakt door sponsors als Café Restaurant El Rey, Kliniek voor Dieren Woerden, Pedicurepraktijk Topvoet Woerden en verschillende Woerdense winkeliers. Maar het is ook te danken aan de vrijwilligers. Voorzitter Martin Kastelein: "Zonder deze medewerkers zou K'77 niet kunnen bestaan!"

TEKST: Roy Visscher
FOTO: Felix van Kooten

Meer berichten

Shopbox