<p>• Sophie Frankena in actie.</p>

• Sophie Frankena in actie.

(Foto: aangeleverd)

Harmelense keepster (15) geselecteerd voor Nederlands elftal

  •   keer gelezen

HARMELEN • Mooi nieuws voor Sophie Frankena uit Harmelen. De 15-jarige keepster is opgenomen in de definitieve selectie van het Nederlands elftal voor speelsters onder 16 jaar, dat aankomende woensdag tegen België speelt.


Haar selectie komt niet helemaal uit de lucht vallen. Sophie speelt al sinds 2017 in jeugdelftallen van de KNVB, maar pas vanaf Oranje onder 16 wordt er een definitieve selectie gemaakt. “Ik ben heel blij dat ik erbij zit”, laat ze telefonisch weten. Ze hoopt tegen onze zuiderburen haar debuut te maken, “maar dat is nog even afwachten.” 

Jongens
Sophie was een paar jaar geleden actief voor PVCV uit Vleuten toen ze werd gescout voor Generation One, een team van talentvolle meiden dat - onder de naam TOG - meedraait in de hoofdklasse van de jongenscompetitie. De jongens op dit niveau komen nooit een compleet meidenteam tegen in de competitie. 

En dat zorgt voor de nodige dynamiek in het veld, merkt Sophie. “Sommige teams zijn heel professioneel en spelen gewoon hun wedstrijd. Maar we maken het ook wel eens mee dat jongens het wat minder leuk vinden om tegen meiden te spelen, ‘want die kunnen er toch niks van’. Als ze door hebben dat we best goed kunnen voetballen, doen ze heel erg hun best om te winnen.”

Ajax
Sophie’s leven draait om voetbal. Drie keer per week traint ze bij haar eigen club waar ze op de zaterdag ook wedstrijden voor speelt. Om haar niveau verder te verbeteren staat ze ook nog elke woensdag op het trainingsveld bij Ajax. Het is haar droom om in de toekomst voor die club uit te komen. Toch zegt ze niet meteen ‘ja’ als de Amsterdamse club haar een plek aanbiedt in het belofteteam. “Ajax is echt mijn club, maar ik moet wel aan spelen toekomen. De concurrentie is er groot. In elke leeftijdscategorie heb je wel een paar talentvolle keepers. Dus ik moet er goed over nadenken en blijf om me heen kijken.”

Op haar school, het Kalsbeek College (locatie Bredius) in Woerden, weten haar medeleerlingen wel dat Sophie op hoog niveau voetbalt. “Dat vinden ze wel tof”, zegt ze daarover. “Soms komen ze ook wel eens kijken bij een wedstrijd.” Haar ambitie is om als profvoetballer aan de slag te gaan. Ze kent haar sterke en haar zwakke punten. “Ik heb een goede reactiesnelheid ben goed in één op één situaties. Maar voetballend moet ik nog wel stapjes zetten. Daar werk ik nu hard aan.”

Neuer
Wie haar grote voorbeeld is? “Manuel Neuer”, zegt ze zonder aarzeling. “Van kleins af aan kijk ik al naar filmpjes van hem. Hij is de keeper van Bayern München en het Duitse elftal en echt de allerbeste keeper ter wereld. Van de Nederlandse keepsters vind ik Loes Geurts echt heel goed. Zij stond in het verleden onder de lat bij het Nederlands vrouwenelftal.”

Voor het O13 team zoekt Generation One nog een paar getalenteerde meiden uit geboortejaar 2008 en 2009 om het team verder te versterken. Wie geïnteresseerd is, kan op 21 november meedoen aan een clinic bij voetbalvereniging TOG in Amsterdam. Inschrijven kan via: clinic.generationone@gmail.com.

Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten