<p>• Bomen rond de algemene begraafplaats aan de Hoge Wal.</p>

• Bomen rond de algemene begraafplaats aan de Hoge Wal.

(Foto: Thomas Sohilait)

Restauratie begraafplaats op Woerdense Hogewal

  •   keer gelezen

WOERDEN • De oude algemene begraafplaats op de Hogewal in Woerden krijgt een opknapbeurt.


Op de begraafplaats wordt sinds 2002 niet meer begraven en in de loop der jaren raakte een groot aantal graven verzakt en beschadigd. Het gemeentebestuur heeft nu opdracht gegeven om de begraafplaats op te knappen. In 2009 is het poortgebouw al gerestaureerd en in het afgelopen jaar zijn de voetpaden opgehoogd en opnieuw bestraat. De komende maanden werkt firma De Heeren Bouwmeester aan de restauratie van de grafstenen. 

Oudheid
De werkzaamheden bestaan uit het netjes maken van de graven. Gebroken stenen worden verlijmd en voorzien van ijzeren verbindingsstukken om ze bij elkaar te houden. Bij de werkzaamheden is het de bedoeling dat de oudheid zichtbaar blijft, scheuren en afgebroken hoekjes worden niet gerepareerd. De stenen worden hierom dan ook niet geplamuurd of opgepoetst om zo het oude uiterlijk te behouden. Grafstenen, zerken en paaltjes blijven voor zoveel als mogelijk staan zoals ze nu ook staan. Alleen daar waar ze zijn omgevallen of erg scheef staan, worden ze recht gezet.

De werkzaamheden duren tot april 2022 en vinden plaats met inachtneming van de locatie en met respect voor de overledenen.

 

Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten