• De Voorstraat behoort tot het kernwinkelgebied van Woerden.
• De Voorstraat behoort tot het kernwinkelgebied van Woerden. Foto: Floris Bakker

Plan voor compacter winkelgebied in Woerden

Algemeen 655 keer gelezen

WOERDEN • Om de binnenstad van Woerden aantrekkelijk te houden voor het winkelend publiek, is het nodig om het winkelgebied compacter te maken.

Dat staat in het plan ‘Vitale Binnenstad 2030’ dat donderdag is gepresenteerd. De Voorstraat en het Kerkplein zijn in het plan aangewezen als kernwinkelgebied, met winkels die een ‘aaneengesloten, interessant en onderscheidend’ aanbod bieden zodat je als bezoeker blijft lopen en niet halverwege afhaakt. 

In de Havenstraat en Nieuwstraat komt de focus op ‘stads wonen’ te liggen. Winkels in deze twee straten dienen geleidelijk te verhuizen naar het kernwinkelgebied. Voor de Wagenstraat ligt een herontwikkeling in het verschiet, met bebouwing aan de Rijnstraatzijde. Hier is ruimte voor dagelijks winkelen (supermarkten) en cultuur. 

De Rijnstraat is aangewezen als ‘huiskamer’ van de stad, met volop ruimte voor bedrijvigheid. Wonen op de begane grond is niet toegestaan. Ook hier is het de bedoeling dat winkels van lieverlee verhuizen naar vrijkomende panden aan Kerkplein of Voorstraat. 

Niet definitief
Het plan is opgesteld door ondernemers (winkeliers, horeca), vastgoedeigenaren, de Vestingraad en de gemeente Woerden. Het is zeker nog niet definitief. Naast dat de gemeenteraad er nog naar gaat kijken, krijgen ook inwoners de kans om zich erover uit te spreken. Zo kunnen zij via mail hun mening geven en is er op 17 januari een inloopbijeenkomst. Een besluit volgt pas na de gemeenteraadsverkiezingen.

Hoewel het meevalt met de winkelleegstand in de Woerdense binnenstad, is het volgens wethouder George Becht (binnenstad) nodig om nu al over de toekomst na te denken. “Door de stijging van het online winkelen moet je er rekening mee houden dat winkels gaan verdwijnen. Het is daarom goed om actie te ondernemen, anders zijn we straks te laat.” 

Zijn collega Tymon de Weger (ruimtelijke ordening) is het daarmee eens. Hij wijst erop dat er in 2030 naar verwachting zo’n 19 procent minder winkels zullen zijn. “Je wil niet dat er een gatenkaas ontstaat, dus moeten we versnippering voorkomen en het winkelgebied compacter maken.”

Niks doen, zou volgens De Weger betekenen dat er veel leegstand komt. Een schrikbeeld voor zowel bezoekers, ondernemers als bewoners. “Want we willen een gezellige stad, waar je naartoe kunt om te winkelen, maar ook voor een drankje, hapje of cultureel evenement. Bovendien is het centrum een fijne plek om te wonen. Om de binnenstad aan te passen aan onze veranderde behoefte, is een duidelijke koers nodig voor de toekomst.”

Om dat voor elkaar te krijgen, beschikt de gemeente volgens Becht over een goed gevulde instrumentenkoffer. Zo is het mogelijk het bestemmingsplan aan te passen. Dat vergroot de mogelijkheden om functies van panden in de binnenstad te wijzigen. “Maar we zijn er niet op uit om ondernemers uit hun pand te jagen en ze te dwingen om zich elders te vestigen. Alles gebeurt op basis van vrijwilligheid.”

Telefoonhoesjeswinkel
Het streven is om kwalitatief goede winkels en horeca in de binnenstad te hebben. En niet teveel van hetzelfde. Voorzitter Aart-Jan Verdoold van de vereniging Vastgoed Binnenstad Woerden, merkt nu al dat er dingen aan het veranderen zijn. Pandeigenaren, veelal betrokken Woerdenaren, laten niet meer elk nieuwe bedrijf toe. Ze maken keuzes, “want niemand zit te wachten op nóg een telefoonhoesjeswinkel in de stad.”

De hele transformatie wordt begeleid door ‘Ik Onderneem!’. Dit externe bureau heeft de nodige ervaring als het gaat om het compacter maken van winkelgebieden. Alexander Veldhuijzen noemt Dordrecht als voorbeeld. Daar zorgde bewoning aan de randen van het centrum voor een levendiger, drukker winkelgebied.

Wie wil reageren op het plan, kan een e-mail sturen naar: vitalebinnenstad@woerden.nl. Meer informatie is te vinden op onderstaande website. 

www.woerden.nl/vitalebinnenstad

Floris Bakker

Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Sterk Woerden wil prullenbak bij ieder zitbankje Algemeen 29 mrt., 15:33
Afbeelding
Feestelijke (her)opening Albert Heijn Woerden Algemeen 29 mrt., 15:24
Afbeelding
Menstruatieproducten uitgiftepunt (MUP) in Dorpshuis Harmelen Algemeen 29 mrt., 15:23
Afbeelding
CDA en Progressief Woerden: 'Betrek omwonenden meer bij speellocaties' Algemeen 29 mrt., 15:20
Afbeelding
Minkema College adopteert Woerdens monument 'Drukkers in verzet' Algemeen 29 mrt., 15:15
Afbeelding
Bestuursleden Theo en Hans krijgen speld bij afscheid van Zegveld Zorgt Algemeen 29 mrt., 15:14
Afbeelding
Woerden&Democratie: 'Onrealistische ambities van gemeente Woerden' Algemeen 29 mrt., 15:12
Afbeelding
Steekspeld in zilver voor Hein Kuiper Algemeen 28 mrt., 17:33