• Leden van de seniorengroep van TTV Woerden spelen onderlinge wedstrijdjes.
• Leden van de seniorengroep van TTV Woerden spelen onderlinge wedstrijdjes. Foto: Floris Bakker

‘Het sociale is zeker zo belangrijk als het sporten’

Algemeen 593 keer gelezen

WOERDEN • Ouderen meer laten bewegen en ze in aanraking laten komen met sportverenigingen en beweegorganisaties in Woerden. Dat is het doel van de Sportproeverij die begin december van start gaat en de hele maand duurt.

Senioren kunnen gedurende de maand gratis kennismaken met allerlei sport- en beweegactiviteiten. Tafeltennisvereniging Woerden (TTV) is één van de verenigingen die meedoet aan het evenement. Op donderdagmiddag spelen leden van de 55+-groep wedstrijdjes tegen elkaar. Piet Boef (78) is er wekelijk bij. Ondanks zijn toch gevorderde leeftijd is Boef nog behoorlijk fanatiek. “Ik wil altijd winnen”, zegt hij aan de bar van het clubhuis. “Als je niet wilt winnen, kan je net zo goed thuis blijven.”

Zweet
Ed Leander is met zijn 85 jaar het oudste lid van de club. Ondanks wat fysieke ongemakken, staat -ie uiterst gedreven te pingpongen. Het zweet staat op zijn voorhoofd. Toch is het niet alleen het tafeltennissen waarvoor hij naar het clubhuis aan de Jozef Israëlslaan komt. “Je ontmoet elkaar en doet aan de bar een drankje met elkaar. Het sociale is zeker zo belangrijk als het sporten.”

Tafeltennis is een sport die je tot op hoge leeftijd kunt beoefenen. “De belasting van je spieren en gewrichten is relatief laag”, zegt bestuurslid Willem van Essel. “Daarnaast is tafeltennis erg goed voor de oog-hand-coördinatie. Je hersenen zijn dus voortdurend actief tijdens het spelen. En tafeltennis is, net als andere sporten, goed voor je conditie. Dus is het, zeker ook voor ouderen, een mooie sport om uit te proberen.”

De seniorengroep telt nu 13 leden waarvan er wekelijks 8 à 10 komen spelen. Wat Boef betreft sluiten er snel wat extra leden bij de groep aan. Daar is voldoende ruimte voor. “Als we 15 leden zouden hebben, kunnen we hier zelfs een tweede middag met elkaar pingpongen.” Leander hoopt dat ook dames zich aanmelden, “want we hebben nu alleen maar mannen. Het zou goed zijn als er ook een paar vrouwen met ons meedoen.”

De Derde Helft
De verwachting is dat de Sportproeverij TTV Woerden gaat helpen bij het werven van nieuwe leden. Die hoop hebben ook andere verenigingen die meedoen aan het event dat op donderdag 2 december begint bij Tennisvereniging Cromwijck. Daar is tussen 10.00 en 13.00 uur de start van de Derde Helft. Er is de mogelijkheid om te tennissen of padel te spelen. Daarnaast zijn er diverse andere binnen- en buitenactiviteiten waar 55-plussers uit Woerden aan mee kunnen meedoen.

De Derde Helft is een initiatief van het Nationaal Ouderenfonds en heeft als doel om van de sportkantine een ontmoetingsplaats te maken. Niet alleen voor sport en spel, maar ook voor een kop koffie en een goed gesprek. “TV Cromwijck heeft dit concept omarmd en gaat het iedere donderdag uitvoeren”, verklaart Maarten Stiggelbout van Beweegteam Woerden. “We sluiten af met een gezamenlijke lunch.”

De Sportproeverij is volgens Stiggelbout een uitvloeisel van het Lokaal Sportakkoord (https://beweegteamwoerden.nl/lokaal-sportakkoord). “Dit akkoord bestaat weer uit vier deelakkoorden, waarbij in deelakkoord 4 speciale aandacht is voor senioren. Het is belangrijk dat zij meer gaan bewegen. Sporten en bewegen helpt je immers om lichamelijk en mentaal fit te blijven, ook op oudere leeftijd. Ook verlaagt het de kans op (chronische) ziektes. Wat ik tegen alle senioren van Woerden zou willen zeggen: ga gewoon lekker mee bewegen. Dit is een mooie kans om kennis te maken met allerlei sport- en beweegactiviteiten.” 

Op www.beweegteamwoerden.nl/sportproeverij staat het actuele aanbod van de Sportproeverij.

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Het COA en de gemeente gaan onderzoeken of het oude kantoor van Campina dienst kan doen als asielzoekerscentrum.
Raad Woerden stemt in met onderzoek naar mogelijkheden asielzoekerscentrum Nieuws 10 uur geleden
• Bij ijssalon Luciano trakteerde een chansonnier voorbijgangers op Franse liedjes.
Woerdense binnenstad in Franse sferen Nieuws 17 apr, 16:26
• Het werk Femme Tunisienne van Louis Favre uit 1929.
Werk van Franse kunstschilder Louis Favre in Stadsmuseum Woerden Nieuws 17 apr, 14:50
• Het voormalige kantoorgebouw van Campina aan de Bleek in Woerden.
Vraag om noodopvang in Woerden; college 'overvallen' door verzoek COA Nieuws 17 apr, 14:31
• Cees en Abram Meijers bekijken de houten modellen van de huidige en vorige kerk.
'Kamerik veel ouder dan we eerder dachten' Nieuws 17 apr, 14:28
• Startpunt van de Drakenbootrace is de Parijse brug.
Drakenbootrace: roeien op de Woerdense Singel Nieuws 17 apr, 14:21
• Het team die de kledingbeurs mogelijk maakte, met rechts op de foto Janneke van Vliet.
Kledingbeurs in Woerdense Johan Frisoschool voor dames met een kleine beurs Nieuws 17 apr, 14:16
• Spelen in een hooiberg tijdens De Boer Op'.
Mooie weer zorgt voor veel bezoekers 'De Boer Op' Nieuws 15 apr, 16:05