<p>• De brandweerkazerne van Zegveld.</p>

• De brandweerkazerne van Zegveld.

(Foto: Floris Bakker)

Geld voor nieuwbouw brandweerkazernes in Harmelen en Zegveld

  •   keer gelezen

HARMELEN/ZEGVELD • Er komen nieuwe brandweerkazernes in Harmelen en Zegveld. Het voorstel om 4,1 miljoen euro beschikbaar te stellen voor nieuwbouw kon donderdag rekenen op unanieme steun van de raad.  


De brandweerkazernes in Harmelen, Zegveld en Kamerik zijn verouderd en voldoen niet meer aan de ARBO-regels. Uit eerder onderzoek is duidelijk geworden dat vervangende nieuwbouw voor Harmelen en Zegveld het beste is. Voor Kamerik loopt nog een apart onderzoek. Bij het CDA is de blijdschap groot. De christendemocraten maken zich al jaren hard voor een goede en veilige huisvesting voor de brandweervrijwilligers in de dorpen van Woerden. “Een aantal jaren terug hebben wij de kazernes in onze dorpen bezocht en zijn toen eigenlijk best geschrokken van de staat waarin deze kazernes verkeren”, vertelt raadslid Rumo van Aalst. “Ze zijn ook niet meer ARBO-proof. Dat doet geen recht aan de inzet van onze brandweervrijwilligers. Zonder deze vrijwilligers komt de brandweerzorg in gevaar.” 

Bouwlocaties
Hij is dan ook ‘zeer blij’ met het raadsbesluit. Zorgen zijn er ook, omdat er nog geen geschikte bouwlocaties zijn gevonden en de nieuwbouw al in 2023 gereed moet zijn. Van Aalst twijfelt of dit haalbaar is. Op de locaties van de huidige kazernes moet woningbouw komen. De gemeente Woerden regelt de bouw van de nieuwe kazernes. Na oplevering neemt de Veiligheidsregio Utrecht het eigendom over en wordt 4,1 miljoen euro aan de gemeente overgemaakt. Of meer als de bouw duurder uitvalt. De gemeente betaalt daarna jaarlijks een vergoeding aan de veiligheidsregio voor beheer en exploitatie.

Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten