<p>Columnist Junior Brandenburg.&nbsp;</p>

Columnist Junior Brandenburg. 

(Foto: Willem Jan Ritman )

Column Junior Brandenburg: Lichtzinnig

  •   keer gelezen

Vanwege de bezorgservice van El Rey begeef ik mij bovengemiddeld vaak in het Woerdense verkeer. Ik heb alle verbouwingen, renovaties, afsluitingen, omleidingen, gele-borden-wirwar, consternatie, frustratie en verkeersfuiken, al dan niet met hordes verkeersregelaars, van dichtbij mogen bewonderen en ervaren. 


Van COVID zijn we voorlopig nog niet af, maar wel bijna van alle verkeerswerken. Wij hebben dan weer ruim baan. Al moet ik wat dat betreft een beroep doen op een deel van fietsend Woerden om dit niet te letterlijk te nemen, omdat zij zich te onbewust zijn van hun eigen onzichtbaarheid.

Jawel, ook ik dacht tot het behalen van mijn rijbewijs dat ik schier onaantastbaar was als fietser. Een combinatie van jonge levensvreugde, hormonen, onervarenheid en onkunde. “Tuurlijk pas ik daar nog tussen. Oh, sorry, ik neem hier even voorrang”. U kent deze lichtzinnigheid wel.

Maar met mijn bovengemiddelde deelname aan het verkeer zie ik ’s avonds helaas ook te vaak te weinig van een bovengemiddeld aantal fietsers. Vooral in gevallen van mist, regen, hagel, sneeuw, etc. Daarom hierbij een oproep en hartenkreet: Lieve fietsende stadsgenoten, ik heb jullie en jullie leven lief. Zorg er alsjeblieft voor dat je goed zichtbaar licht aan hebt (voor en achter), dat je geen gekke en onverwacht bewegingen maakt en dat je niet gaat fietsen waar dat niet mag en waar je dus niet wordt verwacht. Zit je op een elektrische fiets, hou er dan rekening mee dat je harder dan gemiddeld gaat en harder dan waar een gemiddelde automobilist aan gewend is om op te anticiperen. Verkeersveiligheid komt echt van beide kanten. 

En mocht deze dringende oproep ter bevordering van een lang en gelukkig leven nog niet voldoende zijn, hou er dan voor jezelf alsjeblieft rekening mee dat wij, dankzij de klaarblijkelijke luxe van een zogenaamde keuzevrijheid, namelijk het op basis van leugens, onzin of lichtzinnige redenaties je niet te laten vaccineren, niet meer de luxe hebben om te worden aangereden. Levensreddende chemotherapie en operaties zijn uitgesteld en de Spoedeisende Hulp loopt in ieder ziekenhuis al over. Het is dus meer dan zinnig om je licht aan te doen, zichtbaar te zijn en heel te blijven.

P.S. Uw lokale horeca, middenstand en cultuur krijgen weer stevige klappen. Als zij een beroep mogen doen op een vorm van ondersteuning door bij hen te bestellen, kopen of anderszins, dan zijn zij zeer dankbaar en kunnen ook zij zichtbaar en heel blijven.

Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten