Columnist Junior Brandenburg.
Columnist Junior Brandenburg. Foto: Willem Jan Ritman

Column Junior Brandenburg: Lichtzinnig

Algemeen 308 keer gelezen

Vanwege de bezorgservice van El Rey begeef ik mij bovengemiddeld vaak in het Woerdense verkeer. Ik heb alle verbouwingen, renovaties, afsluitingen, omleidingen, gele-borden-wirwar, consternatie, frustratie en verkeersfuiken, al dan niet met hordes verkeersregelaars, van dichtbij mogen bewonderen en ervaren. 

Van COVID zijn we voorlopig nog niet af, maar wel bijna van alle verkeerswerken. Wij hebben dan weer ruim baan. Al moet ik wat dat betreft een beroep doen op een deel van fietsend Woerden om dit niet te letterlijk te nemen, omdat zij zich te onbewust zijn van hun eigen onzichtbaarheid.

Jawel, ook ik dacht tot het behalen van mijn rijbewijs dat ik schier onaantastbaar was als fietser. Een combinatie van jonge levensvreugde, hormonen, onervarenheid en onkunde. “Tuurlijk pas ik daar nog tussen. Oh, sorry, ik neem hier even voorrang”. U kent deze lichtzinnigheid wel.

Maar met mijn bovengemiddelde deelname aan het verkeer zie ik ’s avonds helaas ook te vaak te weinig van een bovengemiddeld aantal fietsers. Vooral in gevallen van mist, regen, hagel, sneeuw, etc. Daarom hierbij een oproep en hartenkreet: Lieve fietsende stadsgenoten, ik heb jullie en jullie leven lief. Zorg er alsjeblieft voor dat je goed zichtbaar licht aan hebt (voor en achter), dat je geen gekke en onverwacht bewegingen maakt en dat je niet gaat fietsen waar dat niet mag en waar je dus niet wordt verwacht. Zit je op een elektrische fiets, hou er dan rekening mee dat je harder dan gemiddeld gaat en harder dan waar een gemiddelde automobilist aan gewend is om op te anticiperen. Verkeersveiligheid komt echt van beide kanten. 

En mocht deze dringende oproep ter bevordering van een lang en gelukkig leven nog niet voldoende zijn, hou er dan voor jezelf alsjeblieft rekening mee dat wij, dankzij de klaarblijkelijke luxe van een zogenaamde keuzevrijheid, namelijk het op basis van leugens, onzin of lichtzinnige redenaties je niet te laten vaccineren, niet meer de luxe hebben om te worden aangereden. Levensreddende chemotherapie en operaties zijn uitgesteld en de Spoedeisende Hulp loopt in ieder ziekenhuis al over. Het is dus meer dan zinnig om je licht aan te doen, zichtbaar te zijn en heel te blijven.

P.S. Uw lokale horeca, middenstand en cultuur krijgen weer stevige klappen. Als zij een beroep mogen doen op een vorm van ondersteuning door bij hen te bestellen, kopen of anderszins, dan zijn zij zeer dankbaar en kunnen ook zij zichtbaar en heel blijven.

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Naast het criterium is er ook een fiets- en toertocht door het Groene Hart.
Zevende editie Ronde van Woerden Nieuws 26 mrt, 20:41
• De oversteek bij de kruising Polanerbaan met de Stationsweg is een knelpunt als het gaat om de verkeersveiligheid.
Woerden wil veiliger fietsroutes van en naar dorpen Nieuws 26 mrt, 20:26
• In een benedenwoning aan de Rembrandtlaan heeft dinsdagochtend brand gewoed.
Brand in appartement van portiekflat in Woerden 112 26 mrt, 08:51
• Niels de Jong in de nieuwe winkel van Natuurlijk Bloemen.
Natuurlijk Bloemen opent op Molenvliet nieuwe winkel ingezonden 26 mrt, 08:51
Afbeelding
Woerden zet gebiedsproces over plaatsing windmolens bij Harmelen 'gewoon' door Nieuws 25 mrt, 19:09
• Marja (links) van Recovery Divers dook in het water van de haven in Woerden en wist de autosleutel van Jetty te vinden.
Recovery Divers schieten te hulp in haven Woerden video 25 mrt, 18:59
• Derde doelpunt van Siveo.
Siveo knokt zich terug en wint van Gouda Sport 24 mrt, 17:25
Afbeelding
Jongeren proberen in kraan te klimmen op Woerdense bouwplaats 112 24 mrt, 17:13