• CDA-raadslid Arjan Draisma.
• CDA-raadslid Arjan Draisma. (Foto: CDA Woerden)

CDA’er Arjen Draisma stopt na de verkiezingen

  •   keer gelezen

WOERDEN • CDA’er Arjen Draisma keert na de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar niet terug als raadslid. Hij zat acht jaar in de gemeenteraad van Woerden.  


Of hij zich gaat vervelen na de verkiezingen? “Dat niet, maar een stukje rustiger wordt het wel.” Het raadslidmaatschap kost de Woerdenaar nu de nodige tijd: “Ik heb er twee volle raadsperiodes op zitten, naast mijn baan en andere activiteiten. Dan moet je weleens keuzes maken. Ik hoop nu meer te gaan zwemmen en varen en ik blijf waterpoloscheidsrechter. Bovendien ga ik wat meer voor mijn moeder zorgen, die 90 wordt.”

Voldoening
Volgens eigen zeggen heeft Draisma nog veel plezier in het raadswerk. Toch besloot hij om te stoppen? “Ik krijg er veel voldoening van, maar na acht jaar is het ook mooi om ruimte te maken voor iemand anders. Er staan veel nieuwe mensen klaar bij het CDA Woerden om hun steentje bij te dragen. Bovendien heb ik in de afgelopen jaren mooie dingen bereikt, het is goed zo.”

Binnen de CDA-fractie was Draisma de financiële man. Hij drukte een stevige stempel op het huishoudboekje van de gemeente. “Er is nu veel meer bewustzijn van de gemeentelijke financiën in de gemeenteraad, bij het college en in de ambtelijke organisatie. Ik begon acht jaar geleden met een spoeddebat omdat de voorjaarsnota er in september nog steeds niet was. Woerden had geen inzicht in zijn financiële situatie. Er werd vooral ook veel geld uit de reserves uitgegeven. Dat kon niet goed blijven gaan. We gaan nu de goede kant op maar zijn er nog niet.”

Schuldsanering
De gemeente zit volgens Draisma nog steeds in een ‘schuldsanering’, “maar die hebben we onszelf opgelegd om ook te kunnen blijven investeren in Woerden. Bovendien kunnen we inwoners, verenigingen en ondernemers steunen. En we krijgen weer wat meer geld vanuit Den Haag. Een belangrijke mijlpaal was dat we bij de afgelopen begroting het besluit konden nemen om de onroerendezaakbelasting minder te verhogen als eerder was afgesproken. Dat merken inwoners direct in hun portemonnee.”

Wat hij gaat missen is vooral de menselijke en sociale kant van de politiek. “In Woerden kun je goed luisteren naar inwoners en oog houden voor de menselijke maat. Je werk komt je overal tegen, dat is bijzonder! Ook zijn er veel contacten in de fractie en de gemeenteraad. Dat maakt het werk aangenaam.”

Luister
Het vertrekkend raadslid heeft nog een goede tip voor nieuwe raadsleden. “Probeer in het debat niet alleen je eigen punten te scoren, maar sluit aan bij de goede toon. Luister naar de anderen. Sta open voor andere argumenten. Blijf je verwonderen. Gun een ander ook wat. Zoek naar creatieve en gedragen oplossingen. Je bent vooral raadslid om Woerden samen te besturen en beter maken. En, verlies de inwoners, verenigingen en bedrijven niet uit het oog. Zij het moeten doen en moeten bij je kunnen aankloppen.”

Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten