• Tim Koops en Elvin Veldhuijsen met hun spel de Bierproef.
• Tim Koops en Elvin Veldhuijsen met hun spel de Bierproef. Foto: Floris Bakker

Woerdense vrienden ontwikkelen bierspel: ‘de Bierproef’

Algemeen 816 keer gelezen

WOERDEN • Tim Koops (28) en Elvin Veldhuijsen (29) uit Woerden bedachten ‘de Bierproef’, een spel waarbij spelers blind allerlei biertjes proeven.

De twee jongens kennen elkaar van het Minkema College en bleven na hun schooltijd vrienden. Een jaar of vijf geleden ontdekten ze hun gezamenlijke passie voor speciaalbier. “We bezochten verschillende biercafé’s en gingen ook zelf bierproeverijen organiseren”, zegt Tim. 

Ongeveer een jaar geleden kwamen ze op het idee voor het bierspel. Elvin: “We zaten vanwege de coronamaatregelen veel meer thuis en onze vriendengroep kwam ook minder vaak bij elkaar. “Toen het weer kon kwamen we weer bij elkaar om met elkaar bier te proeven. We drinken dan speciaalbiertjes en praten ondertussen over van alles en nog wat. Supergezellig.”

Breder trekken
Maar alleen proeven was niet genoeg. Tim en Elvin besloten hun proeverij wat breder te trekken en wat extra (spel)elementen toe te voegen aan de proeverij. Dat bleek een gouden greep. “We merkten dat een bierspel mensen met elkaar verbindt. Tegelijkertijd konden we in het spel onze passie voor speciaalbier meenemen. Zo ontstond de Bierproef, een bierproeverij in spelvorm.”

“Je speelt het met vier tot zes spelers”, vervolgt Tim. “Er zitten zes verschillende speciaalbieren in de box, twee per soort. Op elk blikje staat informatie over het bier, een vraag en feiten en fabels. En daarnaast moet je de smaak van het bier aan het juiste smaakprofiel koppelen.”

Bij elk goed antwoord mag de speler met zijn of haar pion één vakje vooruit. Wie maar weinig vragen goed heeft, blijft hangen op het niveau van ‘asbierant’. Spelers met meer kennis van bier bereiken de status van ‘liefhebbier’ of bieroloog’, maar de echte liefhebbers gaan voor de titel van ‘sommelbier’. Het is overigens niet zo dat spelers na afloop flink aangeschoten aan tafel zitten. “De alcoholpercentages zitten tussen de 4,5 en 7 procent, dus dat valt best wel mee”, zegt Elvin. “Je bent hoogstens ‘licht gezellig’”

Eenzaamheid
Het spel is ontworpen om met elkaar te spelen. “Het draagt dus bij in het samenbrengen van mensen”, legt Elvin uit. “Door corona is de eenzaamheid in de maatschappij flink toegenomen. Van elk verkocht biertje doneren we daarom 10 cent aan een goed doel dat zich inzet om eenzaamheid te bestrijden.” 

“In elke box zitten twaalf biertjes, dus het gaat om 1,20 euro”, rekent Tim voor. “We hebben nog geen organisatie gevonden om het geld aan te doneren, maar we zijn al wel in gesprek met verschillende stichtingen. Tot die tijd zetten we de opbrengst apart.”

Over de verkoop hoeven de jongens niet te klagen. Sinds de lancering op 1 november zijn er via Bierenvrienden, zoals hun bedrijf heet, meer dan 100 boxen besteld. Tim: “We hebben het spel eerst via ons eigen netwerk gepromoot en op social media. Dat ging vanaf de start heel goed. We hebben al veel leuke reacties ontvangen, ook van mensen die niet vaak bier drinken. Bierproef is ook zeker geen mannenspel: iedereen boven de 18 kan het spelen.”

De box van Bierenvrienden bestaat nu nog alleen uit IPA-biertjes, “maar we gaan nog meer boxen ontwikkelen”, zegt Tim. “Voor komend jaar denken we aan een box met ‘zomerse’ bieren.”

www.bierenvrienden.nl

Floris Bakker

Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Geflatteerde nederlaag voor SC Woerden Sport 28 mei, 14:49
• Dico Koppers in actie tijdens zijn laatste wedstrijd.
Dico Koppers neemt met dubbel gevoel afscheid: 'Ik stop met iets wat ik het liefst doe: voetballen' Sport 27 mei, 20:08
• Veilingmeester Jacques de Koning gaat de reuzengraskaas veilen.
Genoeg te beleven tijdens Nationale Graskaasdag in Woerdense binnenstad Nieuws 27 mei, 13:16
• Arjan Nihot van De Terugwinning tussen alle ingeleverde fietsen. Hij verwacht dat er de komende dagen nog meer bijkomen.
Inzameling van fietsen in Woerden overtreft alle verwachtingen Nieuws 27 mei, 13:14
• Telkens namen drie teams het tegen elkaar op.
Drakenbootrace in Woerdense Singel levert 2.500 euro op Nieuws 27 mei, 09:01
• Coby Franken en Hans de Jong organiseren een debatavond in De Speeldoos in Woerden.
'We zijn allemaal Woerdenaar, Nederlander èn Europeaan!' Nieuws 26 mei, 17:24
• Leerlingen van De Kring liepen vanaf hun school aan de Jan Steenstraat een rondje door de wijk.
Leerlingen De Kring houden lawaaioptocht in het Woerdense Schilderskwartier Nieuws 26 mei, 17:01
Afbeelding
Boom in brand in Woerdense achtertuin 112 26 mei, 13:44