Logo woerdensecourant.nl


Foto: Marieke Markus

Hulde voor opa's & oma's

Column door Martin Damen

Hoe vaak zie jij je ouders nog? En de kinderen opa en oma? Ik denk dat er een enorm verschil is met vroeger en nu. Natuurlijk was vroeger alles anders en vroeger was alles beter en was het gras groener, de lucht blauwer en kosten softijsjes 1 gulden en zelfs nog minder.

Maar ik wil het hebben over "normale" familiebanden. En ik snap dat de ene familie de andere niet is. Maar even zo gemiddeld genomen. Hoe vaak zie jij je ouders en heb je echt een goed gesprek? Of zeg je wat je echt wil zeggen? Los van standaard koffie en het weergesprekje. En dat weer in ons land is natuurlijk altijd Kilo Utreg Tango... ;-) Dan is het te warm dan is het te koud, etc., etc., diepe ellende allemaal. Huilie huilie weer. Wij Nederlanders zijn daar goed in, in zeiken over het weer en praten over onzin. Maar daar wil ik het weer helemaal niet over hebben verder.

Wat ik eigenlijk wil zeggen is hoe verschrikkelijk trots ik ben op mijn eigen lieve moeder. Ik hoor vaak mensen tegen mij zeggen: ze doet het goed die moeder van je! (Ze is nu voor het 16e jaar weduwe). En dan moet ik glimlachen. Die moeder van mij is ook nog eens een hele trotse geweldige oma en zorgt voor voor de kids van mijn zus en zwager als zij werken. Dus tja dan kan je wel met pensioen zijn, maar je telt nog zo mee!

Je bent nog zo belangrijk voor alles en iedereen. En niet alleen mijn moeder die oma is. Dat geld echt voor vele oma's en opa's. Zonder hen is het huidige gezinsleven zoals wij het hier hebben bijna niet mogelijk. Maar zo vaak nemen wij het voor lief. Want "hey, ze zijn er toch".

Maar pas op, voordat je het weet zijn ze inééns weg. De vaders, moeders, de opa's en oma's. En nu terwijl De Sint weer in het land is en de advent er aan komt met de zogenaamde donkere dagen voor kerst. Nu is het juist echt handig om gewoon eens langs te gaan i.p.v. je verplichte kerstuitje! Gewoon een bakkie of spontaan uit eten of een wandeling.

En als je van ze houdt zeg het! Je zal er geen spijt van krijgen. En je krijgt er minimaal een glimlach voor terug. Grote Hulde voor alle opa's en oma's!

Meer berichten

Shopbox