Foto: nl.123rf.com

Gewijzigd parkeerbeleid voor Woerdense binnenstad in nieuwe jaar

  •   keer gelezen

WOERDEN • Het parkeerbeleid in de Woerdense binnenstad verandert per half januari op een groot aantal punten. Dit op verzoek van een aantal gemeenteraadsfracties die een motie indienden na vragen en klachten van inwoners en ondernemers.


Het college greep de motie aan om opnieuw het gesprek aan te gaan met betrokkenen. De wijzigingen zorgen dat er volgens het gemeentebestuur straks een beleid is dat beter past bij de diverse wensen en belangen, en dat parkeren in Woerden aantrekkelijker en overzichtelijker wordt.  

Parkeerduur
Er is besloten de maximum parkeerduur in zone B te verlengen van twee naar drie uur. Tevens komen er in deze zone 39 parkeerplaatsen bij voor vergunninghouders. Daarmee komt de vergunningsdruk op hetzelfde niveau als in zone D. In deze zone wordt een tarief van 5 euro per uur of deel daarvan toegevoegd. Dat met een maximum van 20 euro per kalenderdag. Het tarief was hier 20 euro, ongeacht de parkeerduur.

Verder is het uitsterfbeleid voor eerste bewonersvergunningen in zone A en B uitgesteld tot na de evaluatie van het parkeerbeleid in de zomer en tenminste tot 1 september. Voor tweede bewonersvergunningen blijft deze regeling van kracht. De prijzen van het eerste, tweede en het ondernemersabonnement in de garage blijven gelijk en stijgen niet mee met de inflatie. De vergunningen doen dat wel.

Blauwe kaart
Er zijn ook kleine knelpunten opgelost, waaronder de Stop&Go plaatsen. Zo zijn bij de VVV, Cafetaria ‘t Pleintje en de begraafplaats specifieke kortparkeerplekken gerealiseerd. Hier kan met gebruik van de blauwe kaart een half uur worden geparkeerd.
Voor theater Het Klooster zijn twee laad-en losplekken naast het gebouw gemaakt en er zijn een aantal parkeerplaatsen gereserveerd voor rouw-en trouwdiensten voor de ingang van de Opstandingskerk. Voor ondernemers, die werkzaamheden in een zone moeten uitvoeren, waarbij het voertuig nodig is, wordt een werkparkeervergunning mogelijk.

De doelstelling van het beleid blijft volgens wethouder Arjan Noorthoek om de binnenstad autoluw te maken. “We zien dat dat gebeurt. Zowel bewoners als bezoekers maken bijvoorbeeld steeds meer gebruik van de parkeergarage. Door het uurtarief in te voeren en de maximale parkeertijd te verlengen maken we de binnenstad nog aantrekkelijker voor bezoekers. Met de wijzigingen zorgen we ervoor dat het beleid beter past bij de praktijk en bieden we een oplossing voor veel van de aangedragen knelpunten.”

Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten