• Het uitzicht van kraanmachinist Geurt van Roekel. Rechts de 'kerstboom' van IJsselstein.
• Het uitzicht van kraanmachinist Geurt van Roekel. Rechts de 'kerstboom' van IJsselstein. (Foto: Geurt van Roekel)

‘Deel mijn uitzicht graag met anderen’

  •   keer gelezen

WOERDEN • Vanuit zijn ‘kantoor’ op 51 meter hoogte maakt kraanmachinist Geurt van Roekel (63) de mooiste foto’s van Woerden en omgeving.


Regen, mist of een stralende zon: het maakt Van Roekel niet uit wat voor weer het is. Elke ochtend deelt hij op zijn Twitteraccount een ‘goedemorgen foto’ vanuit zijn kraan. Een dat kunnen zijn ruim 3.300 volgens wel waarderen. “Ik krijg zóveel leuke reacties, geweldig! Mensen kijken er echt naar uit. Als ik een dag niets post, dan krijg ik berichten met de vraag of het wel goed met me gaat.” 

Van Roekel begon een paar jaar geleden met het maken van foto’s vanuit de kraan toen hij bij winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht werkte. “Ik fotografeerde af en toe de zonsopgang. Die foto’s plaatste ik dan op sociale media. Al snel begonnen mensen te reageren, dat ze het zo leuk vonden.” 

Uniek plekje
Hij werkte sindsdien op verschillende bouwplaatsen in onder andere Amsterdam en Utrecht (Leidsche Rijn) en maakte vanuit zijn kraan de mooiste foto’s van de omgeving. “Ik zit natuurlijk op een uniek plekje en geniet van het uitzicht. Dat uitzicht wil ik graag delen met anderen. Ik heb in al die jaren echt nog nooit een negatieve reactie gehad, het is alleen maar positief. Daar haal ik zelf ook weer energie uit.”

Van Roekel werkt momenteel bij woningbouwproject De Houttuin in Woerden. Doordat er weinig hoogbouw in de omgeving is, kan hij ontzettend ver kijken. Vooral als het helder en zonnig is. Maar de mooiste foto maakte hij op een mistige ochtend. “Je zag alleen de kerktorens boven de mist uitkomen. Dat vonden mensen van hier prachtig.”

Weer
De foto’s van de kraanmachinist uit Bennekom komen ook regelmatig op televisie. “Vandaag heb ik RTL nog gehaald”, zegt Van Roekel. “Veel weermannen en -vrouwen gebruiken mijn foto’s om het weer van die dag te bespreken. Nu zijn het dus foto’s van Woerden, tot ik weer naar een andere bouwplaats vertrek. Maar voorlopig ben ik hier nog wel even bezig hoor.”

Hoewel zijn pensioen in zicht is, denkt Van Roekel nog niet aan stoppen. “Het werk biedt me na al die jaren nog altijd zoveel plezier. Dat had ik nooit verwacht toen ik ruim dertig jaar geleden begon bij bouwbedrijf BAM. Ze zochten destijds kraanmachinisten onder het eigen personeel. Dat leek me wel wat. Toch moest ik nog het nodige leren voor ik die kraan op mocht. Nu wil ik niet anders meer.” 

Hij blijft ook foto’s maken, “maar alleen als het kan. Ik ben natuurlijk gewoon aan het werk en moet me concentreren.”

Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten