• Fietstunnel bij het station.
• Fietstunnel bij het station. (Foto: Floris Bakker)

Fietsersbond pleit voor verbreding fietstunnel tussen station en Polanerbaan

  •   keer gelezen

WOERDEN • De fietstunnel tussen het station en de Polanerbaan in Woerden moet flink worden verbreed om de groeiende verkeersstroom het hoofd te kunnen bieden. Daarvoor pleit de Woerdense afdeling van de Fietsersbond. 


De fietstunnel vervult volgens André de Boer van de Fietsersbond nu al een zeer belangrijke functie. Voor bewoners en gebruikers ten zuiden en zuidoosten van het spoor is het de meest logische en vaak zelfs de enige verbinding tussen hun wijk en het stadscentrum. Hij verwacht dat de druk op de fietstunnel in de toekomst - met het ‘omkatten’ van bedrijventerreinen tot gebieden met woningbouw - alleen maar groter zal worden.  

Fout
De Boer verzoekt de gemeenteraad in een brief om serieus te kijken naar het naar voren halen van een verbreding van de fietstunnel. “Vaak wordt in Nederland de fout gemaakt eerst nieuwe woonwijken aan te leggen en daarna pas zorg te dragen voor goede fietsinfrastructuur. Mensen neigen daardoor na hun verhuizing eerder naar autogebruik of overwegen zelfs eerder een tweede auto aan te schaffen en dit gebruik of bezit blíjft, ook al worden daarna fietsvoorzieningen verbeterd. Op lange termijn blijkt zoiets funest voor het fietsgebruik.”

Hij beseft zich dat een verbreding hoge kosten met zich meebrengt die waarschijnlijk in de gemeentelijke begroting naar voren gehaald moeten worden. “Anderzijds zijn het kosten die anders ook gemaakt moeten worden (de fietstunnel is binnen enkele jaren toe aan een renovatie, red.) en is het lenen van geld voor de overheid momenteel erg goedkoop. Maar het zorgt ervoor dat toekomstig nieuwe bewoners vanaf het moment van hun verhuizing al meteen van deze nieuwe, prettige verbinding gebruik kunnen maken.”       

Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten