<p>&bull; Spandoek langs de Hollandbaan in Woerden.</p>

• Spandoek langs de Hollandbaan in Woerden.

(Foto: Floris Bakker)

Omwonenden Hollandbaan zijn overlast zat: ‘Het is hier gewoon een racebaan’

  •   keer gelezen

WOERDEN • Bewoners rondom de Hollandbaan klagen over de toename van het verkeer. Ze willen dat de gemeente snel iets doet aan de geluidsoverlast.


Het is dinsdagmiddag en het miezert. In de berm langs de Hollandbaan maakt Dick Fokke een groot zwart spandoek vast dat er hangt als protest tegen de geluidsoverlast. “Door de wind is het losgeschoten”, zegt hij. 

Dit voorjaar werd de weg vernieuwd en gebeurde waarvoor veel omwonenden vreesden: nóg meer geluidsoverlast. Fokke: “Als je op een mooie dag in je tuin wil zitten, kun je geen fatsoenlijk gesprek meer voeren. Aan de overkant hebben ze bomen weggehaald. Die bewoners kijken nu dus op de weg en zien vanuit hun huis de vrachtwagens voorbijrazen. Dat maakt het voor hen nog erger.” 

Racebaan
Na de reconstructie is er veel meer verkeer op de Hollandbaan. En veel bestuurders houden zich volgens Fokke niet aan de maximum toegestane snelheid van 50 kilometer per uur. “Het is hier gewoon een racebaan. En wij als bewoners zuchten van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat met de gevolgen daarvan. Daar moet de gemeente iets aan doen. Die heeft deze rondweg gefinancierd; dan moet je ook de problemen die een dergelijke weg met zich meebrengt oplossen.”

Hij vreest dat de overlast in de toekomst alleen maar verder toe gaat nemen. “Er komt een oeververbinding over de Oude Rijn (Rembrandtbrug, red.) waardoor het op de weg nóg drukker gaat worden. De Hollandbaan en Waardsebaan zijn het alternatief voor de westelijke randweg om Woerden die er niet gaat komen. En wij zitten met de gebakken peren.”

Bewoners rondom de Hollandbaan praten al jaren met de gemeente over het probleem. Zonder veel resultaat. En dat zijn ze behoorlijk zat. “Er worden wel maatregelen genomen om de overlast in te dammen, maar van een integrale aanpak is geen sprake”, meent Fokke. “Daarom komen we nu, onder het thema ‘TegenGeluid’ in actie, om de gemeente te bewegen met échte oplossingen te komen.” 

Geluidsschermen
Zelf weten de bewoners wel wat er moet gebeuren. Zo vragen zij om flitspalen langs beide rijrichtingen, stil asfalt, grotere verdrijvingsvlakken en geluidsschermen. Mede door het enorme aantal bezwaarschriften dat is ontvangen zijn ze op het gemeentehuis zich ervan bewust dat dergelijke maatregelen niet uit kunnen blijven. “Binnenkort bezoeken ambtenaren de Essenlaan om te ervaren welke overlast wij als bewoners elke dag ervaren. En ook politieke partijen nodigen we begin januari uit om langs te komen. Met de verkiezingen in 2022 in het vooruitzicht hebben zij de kans om te laten zien wat ze echt voor de bevolking kunnen doen.”    

‘Herrie schoppen’
De omwonenden maken middels spandoeken, stickers en pamfletten hun frustratie kenbaar. Als er niets gebeurt, gaan de bewoners ‘herrie schoppen’, zo waarschuwt Fokke. “We zijn hier al zo lang mee bezig en inmiddels moe van alle semi-oplossingen. Als de gemeente niets doet, zullen verdere verrassingsacties volgen.”

Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten