Foto: stockfoto

Woerdenaar hoort 3,5 jaar celstraf tegen zich eisen voor poging doodslag

  •   keer gelezen

WOERDEN • Tegen een 45-jarige Woerdenaar is vorige week dinsdag in de rechtbank van Utrecht 3,5 jaar cel geëist voor poging tot doodslag. 


De man schoot op Koningsdag nabij winkelcentrum Tournoysveld in Woerden enkele malen met een wapen nadat een man hem had aangevallen en mishandeld. Dit was voor de woning van zijn moeder. Aanleiding voor het incident was een conflict tussen de twee mannen.

Klappen
De Woerdenaar was op de motor en stond voor de woning van zijn moeder met haar te praten. Zij bevond zich op dat moment op het balkon. Het slachtoffer kwam aanrijden met de auto, stapte uit en viel de man aan. Er werden rake klappen uitgedeeld. De verdachte verweerde zich, haalde een wapen tevoorschijn en schoot drie keer. Niemand raakte gewond, maar de kogels raakten wel een reclamebord en een geparkeerde auto. De aanvaller stapte weer in zijn auto en reed weg.

Enkele dagen later meldde de verdachte zich bij de politie. Hij bekende te hebben geschoten en verklaarde dat hij zijn aanvaller alleen maar wilde wegjagen. De man op wie hij had geschoten was lid van motorclub Caloh Wagoh en zou betrokken zijn geweest bij de aanslag op het gebouw van de Panorama. Het conflict dat aanleiding was voor de aanval en het schieten, betrof de afpersing van een ondernemer uit Woerden, een vriend van de verdachte voor wie hij opkwam. 

Intimideren
De verdachte had weliswaar aangegeven dat hij zijn aanvaller alleen maar wilde intimideren en van het lijf houden, maar de officier van justitie vond poging doodslag bewezen. Onderzoek zou hebben uitgewezen dat de Woerdenaar gericht op zijn aanvaller had geschoten, ‘en dat gaat verder dan bedreiging’, stelde de officier van justitie. Hij zou het wapen hebben getrokken en gelijk hebben geschoten, niet in de lucht of in de grond maar horizontaal. Bovendien loste hij het derde schot toen zijn aanvaller al weg liep.

Volgens het Openbaar Ministerie was er wel sprake van een noodweersituatie - de verdachte werd immers opeens aangevallen - maar dan nog is gelijk gericht schieten niet een passende reactie. In zijn strafeis hield de officier van justitie rekening met het gevaar dat uitgaat van het schieten op de openbare weg en het risico voor omstanders of voorbijgangers. 

Strafverminderend is het feit dat de verdachte de confrontatie niet had uitgelokt of opgezocht. De officier eiste zodoende een gevangenisstraf van 42 maanden met aftrek van het voorarrest. Daarnaast moet de verdacht nog een werkstraf van 30 uur doen die hij eerder als voorwaardelijke straf voor een ander feit kreeg opgelegd. De rechtbank doet op vrijdag 14 januari uitspraak.

Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten