<p>• Jan Piet de Wit.</p>

• Jan Piet de Wit.

(Foto: Thomas Sohilait)

Ondersteuning bij het afronden van het leven

  •   keer gelezen

WOERDEN • Twee dingen zijn er zeker in het leven, je wordt geboren en je gaat dood. Dat overlijden gebeurt meestal onverwacht, maar sommige mensen weten wanneer hun einde in zicht is. Laatste levensfase begeleider Jan Piet de Wit uit Woerden biedt hen ondersteuning. 


Al sinds jongs af aan heeft Jan Piet de Wit een fascinatie voor uitvaarten. “Ik herinner mij nog hoe ik als 5-jarig jongetje de uitvaart van koningin Wilhelmina op televisie zag. Ik vond dat ontzettend indrukwekkend zo’n begrafenis, helemaal in het wit. Daar begon mijn interesse in de laatste levensfase.”

Ander werk
Meer dan 30 jaar vervulde De Wit diverse leidinggevende functies in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Mooi en dankbaar werk om te doen, “maar langzaam werd ik alles in die organisaties meer en meer zat. Uiteindelijk besloot ik om een ander pad te kiezen. Het praten met mensen over de dingen die voor hen echt belangrijk zijn in het leven, sprak De Wit ontzettend aan. Hij merkte dat hij dat meer wilde doen. “Vanaf 2008 ben ik, naast het leidinggeven, ook beroepsgericht gaan coachen.”

Na het volgen van verschillende opleidingen, waaronder die van uitvaartbegeleider, levenscoach en ritueelbegeleider, ging De Wit in 2019 aan de slag in een uitvaartcentrum. En er ontstond bij hem het idee om mensen te ondersteunen in de laatste fase van hun leven. Hij zette zijn eigen praktijk in Woerden op: Tamarinde Laatste-levensfase-begeleider. Vanuit zijn praktijk begeleidt De Wit mensen nu met het zo goed mogelijk afronden van hun leven. “Als je weet dat je binnen een verwachte tijd komt te overlijden, staat je wereld even stil. Er komen veel vragen op je af. Wat doe ik met de tijd die ik heb nog heb? Hoe neem ik afscheid van mijn naasten? Hoe kan mijn uitvaart er uit zien? Ik help hen met al deze vragen.”

Bezig zijn met je eigen overlijden
Afscheid nemen speelt een belangrijke rol. “Het is goed om daar voor het overlijden mee bezig te zijn. Misschien willen mensen nog iemand een brief schrijven, hun levensverhaal opschrijven, het crematorium of het hospice bezoeken. Maar ook heel concreet; misschien wil iemand wel de eigen kist in elkaar timmeren en versieren. Of wat anders maken of doen wat betekenis geeft in het proces van afscheid nemen van het leven. Er is veel mogelijk.”

De Wit kijkt samen met iemand terug op zijn of haar leven. Daarnaast helpt hij hen om stap voor stap afscheid te nemen van datzelfde leven en de dierbaren die daarin een rol speelden. Ook vraagt hij aandacht voor de invulling van de dagen na het overlijden en de uitvaartbijeenkomst. “Mensen kunnen zelf hun wensen over de invulling van het afscheid bedenken en vormgeven, nog ruim voordat ze komen te overlijden”, zegt De Wit. “Ze kunnen hun verhaal, verdriet en vreugde kwijt bij mij, iemand die naar hen luistert. Zo vallen dingen op zijn plek en zo kunnen ze rustiger toeleven naar het overlijden. Zo goed mogelijk afscheid nemen van het leven en uiteindelijk rustiger het hoofd neerleggen. Ook helpt het de mensen om hen heen om afscheid te nemen en zal het helpen bij goed rouwen na het verlies. Er is niks mooier dan mensen hierbij kunnen helpen.”

Vertrouwen, aandacht en een goede klik is volgens De Wit ontzettend belangrijk. “Het eerste gesprek is daarom vrijblijvend, daarna bepaalt de persoon zelf of hij of zij het proces ‘op weg naar het einde’ met mij aan wil gaan.” 

www.laatste-levensfase-begeleider.nl

Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten