<p>&bull; Replica van de &#39;Woerden 7&#39; wordt uit het water getild voor onderhoud.</p>

• Replica van de 'Woerden 7' wordt uit het water getild voor onderhoud.

(Archieffoto: Paul van den Dungen)

Snel uitsluitsel over Romeinse schepen

  •   keer gelezen

WOERDEN • Zal er in dit jubileumjaar een Romeinse schip door de Woerdense binnenstad varen? Op die vraag dient nog deze maand een definitief antwoord te komen.


Tot een paar jaar geleden organiseerde de Stichting het Romeinse Schip Woerden rondvaarten met de Per Mare ad Laurum en Fiducia. De twee vaartuigen, reconstructies van Romeinse schepen waarvan de restanten in Leidsche Rijn zijn opgegraven, voeren onder meer op de Oude Rijn, ooit de grens van het Romeinse Rijk. 

Overkapping
In 2018 verhuisden de schepen naar Utrecht. Dit nadat het Woerdense gemeentebestuur een verzoek van de stichting had afgewezen om een overkapping voor de schepen te bouwen in de haven. Samen met andere partijen verzocht Progressief Woerden het college om in te grijpen. Zonder veel succes. 

Steunfractielid Jelle IJpma betreurt nog altijd de beslissing van de stichting om er mee op te houden. “Die rondvaarten trokken heel veel publiek en er waren genoeg vrijwilligers om ze aan te bieden.” 

Progressief Woerden probeert al langer om de schepen in 2022 - voor de viering van ‘650 jaar Woerden’ - terug naar de stad te halen. Zo diende de partij in november vorig jaar nog een motie in waarin het college werd opgeroepen om hiervoor alles in het werk te stellen. De motie kon rekenen op een nipte meerderheid van 16 tegen 14 stemmen. 

Beleefbaar
Nog deze maand moet het college laten weten hoe het ervoor staat. IJpma is positief gestemd. “De gemeente heeft in het verleden aangegeven een bijdrage te willen leveren bij het ‘beleefbaar’ maken van de Romeinse geschiedenis. Alleen daarom al zou het mooi zijn om de schepen weer in de Woerdense singels te zien varen tijdens de festiviteiten het komend jaar.”

Praktisch gezien moet het lukken, zo denkt hij. “De schepen liggen nu in Utrecht, dus dat is niet al te ver. En we hebben hier in Woerden genoeg vrijwilligers die de rondvaarten willen organiseren.” 

Volgens IJpma zijn de schepen van groot belang voor jonge én oude inwoners om de historie van de stad te leren kennen. “In Woerden lag zo’n tweeduizend jaar geleden het Castellum Laurium, een legerplaats die de noordelijke grens van het Romeinse Rijk (de Limes) bewaakte. Er zijn hier in het verleden in totaal zeven Romeinse schepen opgegraven. Je kunt dus gerust stellen dat de Romeinen een belangrijk onderdeel zijn van de geschiedenis van onze stad.”

Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten