<p>&bull; De Hogewal en Torenwal.</p>

• De Hogewal en Torenwal.

Streep door wandelpad langs waterkant Singel in Woerden

  •   keer gelezen

WOERDEN • Er komt geen wandelpad onderlangs de Hogewal en Torenwal in Woerden. Dat heeft het college bekendgemaakt na een inspraakronde.


Omwonenden hebben aangegeven zich zorgen te maken over mogelijke overlast op het wandelpad die langs de waterkant van de Singel zou komen. Bovendien zou de aanleg ervan historisch gezien niet kloppen. De argumenten zijn voor het college reden geweest om te besluiten een streep te trekken door het wandelpad. 

Herinrichting
Het pad was onderdeel van de herinrichting van de twee bastions. Die krijgen een nieuwe beschoeiing. Bomen die de aanleg daarvan onmogelijk maken, worden verwijderd en gecompenseerd door twintig nieuwe bomen boven op de wallen. De wallen zelf worden ingezaaid met een kruidige grassoort die bijdraagt aan de ecologie en moet voorkomen dat de wallen een te strak aangezicht krijgen.

Rond de algemene begraafplaats op de Hogewal komt een wintergroene haag. Die komt de intimiteit van de begraafplaats ten goede en geeft beschutting tegen inkijken vanaf de woningen aan de overkant. Omwonenden hebben aangegeven het uitzicht op grafzerken, met name in de winter wanneer de beplanting kaal is, niet fijn te vinden. Eenzelfde haag wordt aangelegd op de Rooms Katholieke begraafplaats. 

Afkalving
Meer dan 80 procent van de Singel is inmiddels voorzien van nieuwe beschoeiing. Deze beschoeiing beschermt de oevers tegen afkalving door het water. Hiermee wordt de stervormige contour van de vestingstad Woerden weer zichtbaar gemaakt.

Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten