<p>&bull; St. Antonius Ziekenhuis in Woerden.</p>

• St. Antonius Ziekenhuis in Woerden.

‘St. Antonius Ziekenhuis slaat plank mis’

  •   keer gelezen

WOERDEN • Het bouwen van woningen op het ziekenhuisterrein in Woerden is een prima plan, vindt Inwonersbelangen. Maar het St. Antonius Ziekenhuis gaat in haar toekomstvisie volledig voorbij aan de behoefte aan spoedzorg in Woerden en omgeving.


De lokale partij vindt dat daarmee de plank volledig wordt misgeslagen. ‘Buiten kantoortijden is er geen huisartsenzorg meer in Woerden’, schrijft de partij in een open brief aan ziekenhuisdirecteur Luc Demoulin. ‘Oorzaak is het kip-ei verhaal van de Spoedeisende Hulp (SEH) en de Huisartsenpost (HAP). Op de één of andere wijze houden u en de huisartsen elkaar in een wurggreep. Als de HAP terugkomt heeft uw voorganger verzekerd dat de SEH terugkomt. Zolang er geen SEH is willen huisartsen buiten kantoortijden geen HAP in Woerden. In uw visie lezen we niets terug om deze bereikbare basiszorg in Woerden te herstellen.’  

Boodschap
Het stoort Inwonersbelangen bovendien dat er niet naar Woerdenaren wordt geluisterd. ‘De boodschap achter de tienduizenden handtekeningen tegen de sluiting van het Hofpoort Ziekenhuis heeft u duidelijk niet begrepen. Daarbij de kanttekening dat dit de mensen zijn die maandelijks meer dan 100 euro premie betalen.’ Inwonersbelangen gebruikt in de brief bewust de oude naam Hofpoort Ziekenhuis. Inwoners van Woerden zouden namelijk tot op de dag van vandaag voelen dat dit ziekenhuis van ze ‘gestolen’ is.

Zolang in de visie terugkeer van basale bereikbare basiszorg ontbreekt is de lokale partij niet van plan om medewerking te verlenen aan eventuele nieuwbouwplannen op het ziekenhuisterrein. ‘Het blijft onverteerbaar dat als je op zondag je enkel blesseert tijdens het voetballen, je niet in Woerden terecht kunt. Of als je kenmerkende signalen van hartklachten krijgt, je ook nog moet kijken hoe je bij de SEH in Utrecht of Nieuwegein terecht komt. Zeker als je niet over een auto beschikt.’

Nacht
Sinds 2018 is er geen SEH en HAP meer in het ziekenhuis in Woerden. Inwoners van de regio Woerden zijn in de avond, nacht en weekend voor spoedzorg aangewezen op de Huisartsenpost Leidsche Rijn en de Spoedeisende Hulp van het St. Antonius in Utrecht of Nieuwegein.


‘Huizen voor alle doelgroepen’


WOERDEN • Hoewel de nadruk ligt op woningen voor ouderen met een zorgbehoefte, moeten er op het terrein van het St. Antonius Ziekenhuis in Woerden huizen komen voor alle doelgroepen.

Het ziekenhuis beschikt over 6,6 hectare grond waarvan een deel binnen enkele jaren vrijkomt. Op die delen moeten vooral woningen komen voor ouderen die zorg nodig hebben, blijkt uit de toekomstvisie van het ziekenhuis. 

Maar er is ook plek voor huizen voor jonge gezinnen, jongeren en verzorgenden. De ambitie van het St. Antonius Ziekenhuis is om er een levendige en gezellige wijk van te maken waar de bewoners naar elkaar omzien. 

Voorzieningen
Er is tevens een goed aanbod van voorzieningen. Te denken valt aan een supermarkt, kapper, een (ouderen)café en locaties om te sporten. Deze voorzieningen hoeven niet allemaal op het ziekenhuisterrein te komen; ze kunnen onderdeel zijn van de hele herontwikkeling van bedrijventerrein Middelland.

Het bestaande aanbod van ziekenhuiszorg (poliklinische zorg, dagbehandeling en diagnostiek) op de locatie blijft behouden. Er is zelfs ruimte voor nieuw zorgaanbod, zoals een geriatrisch expertisecentrum.

Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten