• Organisatoren van het groene debat: Jolanda Zwetsloot, Brecht van der Laan en Karlijn van Kollenburg.
• Organisatoren van het groene debat: Jolanda Zwetsloot, Brecht van der Laan en Karlijn van Kollenburg. Foto: Paul van den Dungen

Woerdense politici in debat over ‘groene’ onderwerpen

Algemeen 691 keer gelezen

WOERDEN • In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen is er op woensdag 16 februari vanaf 19.30 uur een groen verkiezingsdebat bij KAS Meeting & Eventlocatie in Woerden.

Onder het motto ‘Woerdense oplossingen voor Wereldse problemen’ gaan lokale politici met elkaar in debat over groene onderwerpen die ze krijgen voorgeschoteld. Dit onder leiding van Brecht van der Laan en Hendrik-Jan Hoogendoorn. Vragen zoals ‘Hoe bevorderen we circulariteit (producten na gebruik inzetten als grondstof voor nieuwe producten. red.) in Woerden?’, ‘Hoe denken we over energieopwekking in Woerden en omgeving?’ en ‘Hoe kijken we aan tegen natuur en landbouw in het Groene Hart?’ komen gedurende de avond voorbij.

Actueel
Voorafgaand aan het debat kunnen inwoners via de website van Duurzaam Woerden (www.duurzaamwoerden.nl/hetgroenedebat/) vragen stellen en stellingen indienen. “Door vragen van inwoners te verzamelen zien we wat er leeft in Woerden en kunnen we de stellingen waarover tijdens het debat gesproken wordt echt actueel maken”, legt Jolanda Zwetsloot van Zero Waste Groene Hart uit. 

Het idee voor het groene debat ontstond ruim een jaar geleden bij vrijwilligers van deze organisatie. Zwetsloot: “Wij proberen als Zero Waste Groene Hart inwoners en ondernemers te inspireren en motiveren om zoveel mogelijk afvalvrij te leven. De politiek hadden we daar nog niet bij betrokken. Het idee is nu om het in dit debat wat breder te trekken. Dus we hebben het niet alleen over het verminderen van de hoeveelheid restafval, maar ook over andere onderwerpen die met duurzaamheid te maken hebben.”

Earth Overshoot Day
Dat duurzaamheid al lang geen linkse hobby meer is, blijkt wel uit de belangstelling voor het debat. Alle tien de partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Woerden hebben toegezegd te komen. Iets waar Zwetsloot wel een verklaring voor heeft. “Duurzaamheid is natuurlijk veel in het nieuws en staat hoog op de politieke agenda. Door de klimaatverandering zijn we er ons allemaal van bewust dat we zo niet langer door kunnen gaan. Neem Earth Overshoot Day, de datum waarop de mensheid alle natuurlijke grondstoffen heeft gebruikt die de aarde in een jaar kan produceren. Die datum valt elk jaar vroeger, en dat is behoorlijk zorgwekkend.”

Het debat is te volgen via een livestream via de website van Duurzaam Woerden. “Het liefst hebben we er bezoekers bij, maar gezien de huidige coronaregels is dat nu niet mogelijk”, besluit Zwetsloot.

Floris Bakker

Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Een tweetal schuren aan de Alpenstraat gingen in vlammen op.
Schuren in lichterlaaie in Woerden 112 22 apr, 08:11
• Anna Drijver brengt Maria op toneel in de voorstelling De Mannen van Maria.
Nieuwe theaterprogramma Het Klooster telt liefst 90 voorstellingen Nieuws 19 apr, 22:04
• Naomi Brehm.
Naomi uit Woerden start crowdfunding voor aanschaf eigen scootmobiel Nieuws 19 apr, 15:41
• De jonge boompjes aan het Waterhoenlaantje zijn door vandalen afgebroken.
Jonge boompjes net aangeplant, nu alweer kapot Nieuws 19 apr, 12:19
• Het COA en de gemeente gaan onderzoeken of het oude kantoor van Campina dienst kan doen als asielzoekerscentrum.
Raad Woerden stemt in met onderzoek naar mogelijkheden asielzoekerscentrum Nieuws 19 apr, 11:46
• Bij ijssalon Luciano trakteerde een chansonnier voorbijgangers op Franse liedjes.
Woerdense binnenstad in Franse sferen Nieuws 17 apr, 16:26
• Het werk Femme Tunisienne van Louis Favre uit 1929.
Werk van Franse kunstschilder Louis Favre in Stadsmuseum Woerden Nieuws 17 apr, 14:50
• Het voormalige kantoorgebouw van Campina aan de Bleek in Woerden.
Vraag om noodopvang in Woerden; college 'overvallen' door verzoek COA Nieuws 17 apr, 14:31